IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
09:53 | 2 юни 2016
Обновен: 06:49 | 15 септември 2024

Горските служители се включват в кампанията „Да изчистим България заедно” на 4 юни

Планирани са екоинициативи, свързани с крайпътни и често посещавани места в горите

По материала работи: Пламен Янков
Горските служители се включват в кампанията „Да изчистим България заедно” на 4 юни

Служителите на Североизточно държавно предприятие, което обхваща горските територии в 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен, ще се включат активно в доброволческата кампания „Да изчистим България заедно”.

 

Вече са набелязани конкретните горски локации, където на 4 юни ще се извърши почистване. Организирано е извозване на отпадъците. Осигурени са ръкавици и чували, като са предвидени и допълнителни количества за доброволците, които имат желание да се присъединят към горските служители.

 

В деня на голямото почистване на територията на Варненска област са планирани няколко екоинициативи, свързани с възлови, крайпътни и често посещавани места в горите.

 

От 9:30 ч. на 4 юни Държавно горско стопанство „Варна” организира почистване в 4 зони, с които е съобразен и изборът на сборните пунктове: на сп. „Зора” (обръщача) във варненския квартал „Аспарухово”, на Т-образното кръстовище на пътя за Златни пясъци, до отбивката за село Любен Каравелово на главния път Варна – Добрич, до разклона за почивна база „Романтика” на пътя за КК „Камчия”.

 

3 горски локации ще бъдат почистени по инициатива на Държавно ловно стопанство „Шерба”. Сборният пункт за почистването на района около хижа „Горска барака” е на пътя за с. Дюлино (отклонението за с. Солник), а за района край станция „Шерба” – порталът на станцията (до пътя между с.Гроздьово и екокомплекс „Шерба”). Желаещите да се включат в почистването на местността Пода ще се съберат пред едноименния крайпътен ресторант. Началният час е 9 ч.

 

Доброволците за почистване на горските райони край Провадия и селата Добрина и Блъсково се събират в 8 ч. пред административната сграда на Държавно горско стопанство „Провадия”.

 

В 9 ч. стартират екоинициативите, организирани от служители на Държавно горско стопанство „Суворово”. Сборният пункт за предстоящото почистване в местността „Ормана” е до зеленото училище в лесопарка, а за горските територии към с. Изворник – пред кметството на с. Стефан Караджа. От ски пистата във Вълчи дол ще тръгне групата, която ще участва в почистването на местността „Кошу баир”, а на отбивката за Повеляново ще бъде сборният пункт за предвиденото почистване на горите в района към с. Баново.

 

Държавно горско стопанство „Цонево” планира почистване в територии край селата Аспарухово, Дебелец и местността „Сини вир”. Предвидени са два сборни пункта, от където доброволците ще потеглят в 9 ч. – пред сградата на стопанството и пред кметството на с. Аспарухово.

 

Очаква се тази година в кампанията „Да изчистим България заедно” да се включат над 5 000 доброволци от горския сектор. Държавните предприятия, сред които е и Североизточно държавно предприятие, регионалните дирекции по горите и управите на природните паркове осигуряват повече от 13 000 чувала за смет, 6 000 чифта ръкавици, лопати, гребла и др. Структурите към Министерството на земеделието и храните ще подпомогнат инициативата и с около 250 автомобила за сметоизвозване. 

Коментари

Новини Варна