IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
16:15 | 21 април 2016
Обновен: 01:03 | 14 септември 2024

Николина Ангелкова: Кадрите са основен проблем в туризма

Министърът проведе срещи в Златни пясъци, Албена, Каварна и Шабла, а утре гостува във Варна

По материала работи: Борис Проданов
Николина Ангелкова: Кадрите са основен проблем в туризма

“Кадрите са основен проблем в сектора на туризма - заяви в Добрич министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде Радио „Фокус” – Варна. - Проблемът не може да бъде скрит и за това работим усилено с всички заинтересовани, с министър Калфин и с образованието така че да намерим трайно решаване на проблема. Това е основното, което на всички срещи с бранша се заявява. И това е нашето най-голямо притеснение разбира се, защото 90% от услугата, която се предлага, знаете зависи от кадрите в туризма.”

 

“Създаден е Съветът за кадрите в туризма - припомни тя. - Първото му заседание е следващата седмица. Излъчени са представители от всички ресорни министерства, от университетите, професионалните гимназии и бранша.”

 

„Надявам се наистина да се предложат адекватни решения, за които ако е необходима законодателна промяна, ние веднага ще инициираме, за да имаме трайно решаване на този проблем, защото факт е, че има остра нужда от подготвени специалисти в сектора“, каза министърът.

 

“Обявена е идеята за два пилотни проекта, съвместно с Българо-търговската камара на Германия и на Швейцария за дуално обучение в сектора, което означава, че ще се свързват теорията с практиката. Така ще бъдат наемани учащи, които да специализират, съобразно с времето, с което разполагат, учебните планове и програма. В този контекст предстои работна закуска с министър Меглена Кунева следващия понеделник, съобщи Николина Ангелкова. „Надявам се наистина така с конкретни стъпки и действия да успеем да намерим дълготрайно решение на въпроса, защото и това е моето основно притеснение“, допълни министърът на туризма.

 

Николина Ангелкова днес разговаря с представители на бранша от Северното Черноморие, като бяха проведени срещи в Златни пясъци, Албена, Каварна и Шабла.

 

Утре ще се проведе среща в Областна администрация – Варна, с представители на контролните органи, областните управители, кметове и туристическия бранш.

 

След края на срещата – в 12 ч., министър Ангелкова ще даде брифинг за медиите.

Коментари

Новини Варна