IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
13:42 | 23 март 2016
Обновен: 12:37 | 15 септември 2024

Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите:

Говорим за проекти за милиарди в рамките на 6-годишния период

По материала работи: Борис Проданов
Атанаска Николова, зам.-министър на околната среда и водите:

- Г-жо зам.-министър, кога ще влязат сила трите проекта, които ще бъдат представени в община Варна?

- Изключително ми е приятно, че сме във Варна. И заедно с колегите от Басейнова дирекция и партньорите ни – от институциите и местната власт, ще можем да консултираме 3 стратегически плана на МОСВ. Вторият поред план за управление на речните басейни, както и първите планове за управление на риска от наводнения и за морска стратегия. Това е от изключително значение за постигане на качество на водите и устойчиво управление както на речните басейни и морските води.

 

- Кой от плановете е най-важен?

- Съществената разлика между първите планове за управление на речните басейни в сравнение с вторите, е необходимостта от утвърждаване от Министерския съвет. Така се гарантира финансовото обезпечаване на мерките и ангажираността на институции към изпълнение на плановете. Същото се отнася за плановете за управление на риска от наводнения и морската стратегия.

 

- На каква стойност са проектите?

- Те обхващат 6-годишен период от време. Някои от мерките са стартирани, други ще започнат през годината. В размер на над 690 млн. лв. е планът за управление на речните басейни. Над 98 млн. лв. е проектът за управление на риска от наводнения. Морската стратегия обхваща по-общи мерки и там проектът не е остойностен. Обхваща и трансгранични аспекти. Това са важни стратегически документи. Те ще бъдат обезпечени от оперативните програми и от бюджетните средства.

 

- Бюджетите в национален мащаб ли са?

- Това са средства, които са само за басейнова дирекция в Черноморски регион. В национален план нещата са много, много сериозни. Говорим за милиарди в рамките на 6-годишния период. Изграждат се пречиствателни съоръжения, на инфраструктурни обекти. Това е инфраструктурата на “Напоителни системи”, на язовири и каскади. Средствата идват от бюджета и приемайки тези планове и мерки държавата приема ангажимента за изпълнението им. Или с бюджетни средства, или с пари от оперативните програми.

 

- Кои проекти ще стартират до края на годината?

- До края на годината ще започне модернизацията на пречиствателната станция на Златни пясъци. В региона през годината ще има и сериозни инвестиции и мерки. По Черноморието в рамките на І програмен период бяха стартирани водни цикли. Въпреки всичко има зони, които не са обхванати. Бургас, Айтос, Приморско имат своите проекти. Наистина в рамките на този план за управление на речния басейн не случайно сумата е много голяма. Там са включени обекти, които са задължителни за държавата – поради ангажиментите от европейските директиви и свързани с националното законодателство.

 

Борис Проданов*

 

----------------

 

* - В интервюто са използвани въпроси и на други медии.

Коментари

Новини Варна