IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
15:47 | 8 март 2016
Обновен: 12:28 | 7 септември 2024

И пчеларите подготвят протести във Варна

Искат забрана на отровен пестицид, който предизвиква масови умирания по кошерите

По материала работи: Борис Проданов
И пчеларите подготвят протести във Варна

След таксиметровите шофьори (четвъртък от 14 ч. пред Терапията) и служителите на МВР (петък от 18 ч. пред общината), дойде ред и на пчеларите във Варна да обявят готовност за протести.

 

Те смятат да излязат срещу употребата на пестициди от групата на т.нар. “неоникотиноиди”. Използването им е временно разрешено от БАБХ, но тотално забранено от ЕС от 2013 г.

 

“Вратичка” в наредбата обаче е позволила неоникотиноидите да се използват при определени случаи. В областта се пръска с тях срещу 2 вида червеи – по царевицата и слънчогледа. В употреба са пуснати 3000 литра от препарата, но при 120 дни строг контрол, за да могат фермерите да запазят продукцията си. Но така пък се стига до измирания на пчелите.

 

Интересното е, че кошерите си имат пчели-стражари, които спират насекомите, носещи от отровния прашец. В един момент обаче и тази блокада пада и токсичния прах стига до пилото. Тогава настъпва и смъртта на пчелите от популацията.

 

Препаратите трябва да се употребяват под контрола на Областните дирекции по безопасност на храните. Винаги обаче стават грешки, оплакват се пчелари.

 

Затова те не изключват възможността да протестират срещу употребата на пестицидите, които вредят и на хората. Защото съвременната наука е създала техни нехимични алтернативи, които имат само недостатъка, че са по-скъпи.

Коментари

Новини Варна