IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Област Варна
10:31 | 20 февруари 2016
Обновен: 12:40 | 16 септември 2024

Община Добричка ще подпомага младежки икономически проекти

Кметското ръководство ще води постоянен и активен диалог с местните икономически структури

По материала работи: Борис Проданов
Община Добричка ще подпомага младежки икономически проекти

Община Добричка подготвя преференциални мерки за насърчаване на младежки икономически проекти в сферата на земеделието и животновъдството, съобщи за Дарик кметът на общината Тошко Петков. Можем да помогнем с отдаване на общинска земя и имоти под наем, за да имат възможност младите хора успешно да стартират свой бизнес, посочи той, като допълни, че мерките ще бъдат заложени в общинската нормативна база.


Общината трябва да бъде партньор за осигуряване на балансиран икономически растеж, устойчива заетост, по-високи доходи за жителите и подобряване на жизнената среда в населените места и това е приоритет в Програмата за управление през мандат 2015-2019 г., каза Петков.


В документа е посочено още, че кметското ръководство ще води постоянен и активен диалог с местните икономически структури и ще работи за привличането на външни инвеститори. Предвижда се определянето на необходимостта от кадри и специалисти за бизнеса в общината, подпомагане на учениците за ранното им професионално ориентиране и осигуряване на стипендии за най-добрите.


Общината условно е разделена на 4 икономически зони, за които приоритетно ще се разработват проекти за подобряване на общинската инфраструктура. “Имаме опит от преди години в обособяването на такава зона в района на Дончево. Успяхме да реновираме изцяло довеждащия път от Добрич до селото, където работи най-голямата фирма за производство и търговия с яйца, държавен резерв, развива се стабилно земеделие и животновъдство“, посочи Петков. Останалите икономически зони са оформени около селата Карапелит, Овчарово и Победа. Там също ще се работи за подобряване на инфраструктурата чрез привличане на европейско финансиране, собствени средства, както и чрез съвместни проекти с бизнеса.


В програмата за управление е заложено и разработване на проекти, които осигуряват заетост. Първият договор за временна заетост вече е подписан. Той ще осигури работа на 126 млади хора в сферата на почистването и облагородяването в различни населени места в общината. Ще участваме и във всички други програми, които могат да осигурят заетост на безработните, увери Петков.

Коментари

Новини Варна