IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
11:35 | 21 декември 2015
Обновен: 11:43 | 16 септември 2024

3 деца са загинали при катастрофи във Варна

109 са ранените, тежките произшествия с участие на подрастващи са 112

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка Пламен Гутинов.

3 деца са загинали при катастрофи във Варненска област от началото на годината. Ранените са 109. Това съобщи инспектор Велико Маринов от „Пътна полиция“. Поводът бе предоставянето на парични помощи на деца, пострадали от пътно-транспортни произшествия, което се състоя в сградата на БЧК – Варна.
От началото на годината в областта са станали 4 075 катастрофи. 112 от тях са с участие на деца и юноши, каза още инспектор Маринов.
През т.г. служители на „Пътна полиция“ са посетили много училища и детски градини с идеята да проверят дали децата са наясно с правилата за безопасно движение по улиците. Нашите наблюдения показаха, че по-малките малчугани проявяват повече интерес по проблема и имат повече знания за опасностите на пътя, каза младши инспектор Мая Василева. При по-големите има елемент на пренебрегване и те са с погрешното самочувствие, че са наясно с всичко, добави тя. Като цяло липсва култура и възпитание за поведение  на пътя, които в много случаи се дължат на лош родителски пример. Някои майки и татковци например, качват децата си на предните седалки и с поведението си ги насърчават да правят нарушения. Нека да не правим черни предстоящите празници и да пазим децата на пътя, призова Василева.
В сградата на БЧК – Варна, бяха връчени парични помощи на обща стойност 4 300 лв. на семействата на 7 деца от 6 до 17 г. със средни и тежки травми от катастрофи. Средствата са от Националния дарителски фонд, който бе създаден преди 10 г. Най-активните партньори в него са БЧК, МВР, Министерството на транспорта, СБА и много други. Под мотото „Да опазим децата на пътя“ те набират средства чрез съвместни благотворителни инициативи.
През последните 10 г. във Варненска област са предоставени 26 500 лв. на 53 семейства. Според статистиката броят на пострадалите деца тук е по-висок в сравнение с други региони на страната. През 2012 г. малчуганите с травми от катастрофи са 13, през 2013 г. – 8, през 2014 г. – 7, през 2015 г. – 9.   
Финансовата подкрепа е за лечение и рехабилитация на деца, които вследствие на пътна злополука са получили различни по степен увреждания.

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна