IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Област Варна
12:57 | 10 декември 2015
Обновен: 04:01 | 16 септември 2024

Експертите от РИОСВ – Варна, извършиха 322 проверки през ноември

Глоби по 10 и 20 бона отнесоха фирми

По материала работи: Борис Проданов
Експертите от РИОСВ – Варна, извършиха 322 проверки през ноември

Експертите от регионалната инспекция по околната среда и водите провериха 235 обектa във Варненска и Добричка област през ноември. От извършените  322 проверки,  235 са планирани, а 87 са извънредни.  Най-много са проверките на „контрол на качеството на атмосферния въздух“ и „отпадъци“ – общо 150. През м. ноември е значителен броят и на проверките на „защитени територии“ – 57 планови и 25 извънредни. За отстраняване допуснати нарушения са дадени 141 предписания.

 

През ноември са съставени 5 акта, в това число на фирми, физически лица и общини. Издадени са 4 наказателни постановления и 2 имуществени санкции на обща стойност 33 339 лв.

 

10 000 и 20 000 лв. са двете големи глоби. Първата e за извършване на дейности с отпадъци без необходимото за това разрешение. Втората е за “спестяване” на настъпила аварийна ситуация на тръбопровода, служещ за отвеждане на битово-фекалните води от в Русалка. Другите санкции са по 1000 и 2000 лв.

 

През ноември са извършени 2 проверки по сигнали за бедстващи птици като и двата сигнала са основателни. Едната птица е пусната на свобода в подходящ за вида район, а другата в безпомощно състояние е настанена в Зоопарк – Варна. Във връзка с 4 предписания за поставяне на платформи (гнездилки) за щъркели на електрически стълбове, предписанията са изпълнени.

 

Извършени са 2 проверки във връзка с регистрация на новородени пилета от видовете: сив папагал - жако, жълтокачулато какаду и Сенегалски папагал.

 

Проверен е сигнал за сеч на дървета на територията на защитената местност „Снежанска кория“. РИОСВ – Варна продължава да изяснява случая за фактическият извършител на сечта в защитената територия. При установяване на виновника ще бъде наложена глоба съгласно Закона за защитените територии веднага. Размерът на санкцията за това нарушение е от 1000 до 10 000лв.

 

През ноември в РИОСВ са изготвени 5 решения за вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитените зони и 108 становища за оценка за съвместимост на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с оглед опазване на защитените зони. Издадени са 7 решения за необходимостта от ОВОС на инвестиционни предложения и 6 решения за необходимостта от Екологична оценка на планове и програми.

 

През месеца на Зеления телефон са постъпили 10 сигнала.

Коментари

Новини Варна