IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Област Варна
14:50 | 15 септември 2015
Обновен: 18:09 | 17 септември 2024

Ремонтите в 4 школа във Варна продължават

Обновяването на материалната база няма да попречи на учебните занятия, категорични са от РЗИ – Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Ремонтите в 4 школа във Варна продължават

Ремонтите в 4 училища във Варненска област ще продължат и след 15 септември. Това научи в. „Черно море“ от и.д. директор на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. В 2 от учебните заведения – ОУ „Васил Левски“ в с. Поляците и ОУ „Христо Ботев“ в с. Партизани, община Дългопол, ремонтните дейности ще продължат най-късно до 30 септември. Малко по-дълъг срок е определен за ОУ „Свети Патриарх Евтимий“ във Варна и ОУ „Капитан Петко войвода“ в кв. Галата. Там ремонтите трябва да приключат до края на 2015 г. В първото учебно заведение ще се извършва измазване на коридорите, във второто - подмяна на дограмите на коридорите. На практика това няма да попречи на учебните занятия, бе категорична д-р Михайлова. Тя припомни, че РЗИ – Варна, е издало 16 предписания за обновяване на материалната база в учебни заведения във Варненска област. Само 4 от тях не са изпълнени.
2 660 са училищата в страната, които подлежат на държавен здравен контрол, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В тях за периода май - юни 2015 г. са извършили 3 757 проверки за оценка състоянието на материалната база.
В края на учебната година на 601 учебни заведения са издадени предписания. Най-често става въпрос за ремонти на покривни конструкции, санитарни възли (смяна на В и К инсталация, възстановяване на счупени фаянсови и теракотни плочки, поставяне на нови врати на клетките на сан. възли); подмяна на дограма; привеждане в изправност на отоплителни инсталации; подмяна на осветителни тела и ел. инсталация; освежаване на помещения и сгради; осигуряване на течаща топла вода в умивалните към санитарните възли; ремонтни дейности във физкултурни салони (подмяна на подово покритие, ремонт на съблекални и битови помещения, обезопасяване на осветителни тела и прозорци, осигуряване на ефективна вентилация, ремонт на съблекални, бани и санитарни възли); възстановяване целостта на оградите на учебни заведения; осигуряване на ергономични столове в компютърни кабинети и подмяна на учебната мебел в класните стаи с необходимата за съответната възраст, подмяна на осветителни тела с нажежаема жичка в класните стаи с луминесцентни и други.
От училищата, получили предписания, 481 са ги изпълнили, а в 21 се очаква ремонтите да приключат до края на 2015 г.
Учебните заведения, в които няма да бъдат изпълнени всички предписани мерки до започване на новата учебна година, са 106.
В РЗИ от директори на учебни заведения са постъпили 88 мотивирано обосновани молби за удължаване срока на предписаните мероприятия. След преценка на здравния риск РЗИ писмено са дали съгласие за удължаване срока за изпълнение на предписаните мероприятия. Съставени са 3 акта за неизпълнение на издадените предписания.
Училища, в които учебната година ще започне при продължаващи ремонтни дейности освен във Варненско има и в областите Благоевград, Смолян,  София-град, Перник, Силистра, Кюстендил, Русе, Хасково, Бургас, Плевен, Враца, Стара Загора и Ловеч. За опазване здравето на учениците съответните РЗИ са издали допълнителни предписания до директорите на учебните заведения за създаване на необходимата организация ремонтните дейности да се извършват без предпоставки за възникване на здравен риск за учениците.
Все още продължава да бъде съществен проблемът с недостатъчния брой класни стаи в градските училища, поради което се налага двусменно обучение на учениците (едни и същи класни стаи се ползват от ученици на различна възраст); не е осигурена ръстова учебна мебел и ергономично обзавеждане в компютърните кабинети. В някои от училищата е затруднено провеждането на учебния процес в часовете по физкултура и спорт поради недостатъчния брой физкултурни салони и спортни площадки. В част от учебните заведения, разкрити в малките населени места, са проблем външните тоалетни. Все още не е осигурена течаща топла вода в преддверията към санитарните възли на всички учебни заведения.
От извършените проверки и направения анализ се налага извода, че все повече учебни завадения се обновяват чрез финансови средства, отпуснати по оперативни програми, но все още се запазва тенденцията финансовите средства за ремонти на училищата да се отпускат късно и в недостатъчен размер, съобщават още от Министерството на здравеопазването.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна