Варна 16°
fallback
Област Варна
16:39 | 13 септември 2023
Обновен: 04:44 | 20 септември 2024

Пожар от човешка небрежност вилня в землището на Аксаково

Пламъците бяха овладени минути преди да достигнат труднопроходим терен

По материала работи: Ставри Таргов

6 дка горска територия е засегната при низов пожар в землището на гр. Аксаково. Сигналът за огъня е получен вчера към 16.30 ч., като на място са изпратени 2 противопожарни автомобила от 3-та служба към РСПБЗН - Варна, и един високопроходим автомобил с монтирана противопожарна система на специализираната група за гасене на горски пожари на ДГС „Варна”.

Благодарение на мигновената реакция на служителите на „Противопожарна безопасност и защита на населението” и служителите на Североизточно държавно предприятие и ТП „ДГС Варна“ пожарът бе овладян минути преди да достигне труднопроходим терен, ограничавайки щетите само до изгорели треви и храсти.

За спазване на противопожарните изисквания, апелира Александър Арамов – председател на управителния съвет на СИДП, като напомни, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено, според закона за горите, и при констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв.

От СИДП отправят апел към гражданите да бъдат внимателни и да сигнализират на тел. 112 за случаите на безотговорно боравене с огън и при възникване на пожар.

При нарушения на наредбите за пожарна и аварийна безопасност, които водят до възникването на пожар, деянието се счита за престъпление, а отговорност за него се търси по силата на Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за пожар в гората и до 10 години за палеж, причинил щети в защитени територии.

Автор на статията:
Ставри Таргов
пожар Аксаково гора
0 коментара
fallback
fallback