IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Област Варна
09:49 | 7 юни 2020
Обновен: 13:59 | 22 октомври 2024

Във варненско село пият вода + нитрати

РЗИ предупреди чешмите да не се ползват от бременни жени, кърмачки, кърмачета

По материала работи: Ставри Таргов
Във варненско село пият вода + нитрати

В с. Генерал Киселово, област Варна от чешмите от централния тръбопровод тече вода с наднормено съдържание на нитрати. Това показват анализите на Регионалната здравна инспекция, извършени в периода 16 – 31 май.

 

При норма 50 мг/л установеното количество е 60,1 мг/л, показват резултатите от взетите проби.
Наднормено количество нитрати е установено и при обществена чешма „Побити камъни“ I в с. Слънчево.

 

Отклонения от стандарта са установени и при други обществени чешми. На „Дългата поляна“ има разминаване по показателя за мирис, а чешмата в с. Аврен на пътя за Синдел – по показателя за ентерококи.

 

Отклонения има и при водата от централния тръбопровод в с. Дюлино. Там калцият е в наднормено количество, показват пробите на РЗИ – Варна.

 

Издадени са 3 предписания до кметовете на общини за поставяне на табели на местните обществени чешми в с. Ст. Оряхово, с. Слънчево и с. Аврен във връзка с установените нестандартни резултати.

 

РЗИ – Варна, препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати над максималните стойности да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса.

 

Уведомени са кметовете на общини, които следва да информират по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари, съобщават още от Здравната инспекция.

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна