IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
12:08 | 10 октомври 2019
Обновен: 03:42 | 26 октомври 2024

Догодина започва копаене на нова ВиК мрежа във Варна за близо 140 млн. лв.

Строителните работи ще продължат близо 4 г.

По материала работи: Борис Проданов
Догодина започва копаене на нова ВиК мрежа във Варна за близо 140 млн. лв.

22,5 км магистрални и довеждащи водопроводи, 81 км канализационни мрежи и нова канално-помпена станция ще бъдат изградени и реконструирани с евросредства от ВиК – Варна. Стойността на инвестицията е на стойност 138,4 млн. лв., от които 96,8 млн. лв. – безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение на проекта е 47 месеца.

 

Валентин Вълканов, управител на ВиК – Варна коментира, че едва след като минат всички обществени поръчки, ще започне същинската работа по прокопаването в определените зони. Това трябва да стане след активния туристически сезон на 2020 г. 

 

В резултат на реализацията на заложените в проекта дейности над 330 000 жители на Варна ще имат достъп до подобрено водоснабдяване. В приоритетната си част това са живеещите във вилните зони и курортните комплекси на север от Варна.

 

Предстои реконструкция и доизграждане на магистрални водопроводи Варна – Златни пясъци и пресвързване на съществуващата водопроводна мрежа, изграждане на канализационни колектори по бул. “Княз Борис“ I“; изграждане на канализационна мрежа и довеждащ канализационен колектор от с. Каменар, на канализационна мрежа в СО “Изгрев“, „Кочмар“, „Сълзица“, „Пчелина“, „Сотира“, „Бриз“, „Св. Никола“, “Ален мак“, „Ваялар“, „Траката“, „Манастирски рид“, по бул. “Христо Смирненски“; реконструкция на канализационни клонове по бул.“Вл. Варненчик“, както и сериозни дейности извън община Варна.

 

Освен подобряване на услугите по водоснабдяване и канализация, ивестиционните мерки ще доведат до решаване и на екологичните проблеми с качеството на водите за къпане в зоната на Офицерския плаж и Варненското езеро.

 

Прочетете още: ВиК - Варна, работи да запази цената на водата в следващите 5 г.

Коментари

Новини Варна