Варна 12°
fallback
Област Варна
15:11 | 17 септември 2019
Обновен: 03:33 | 27 октомври 2024

Полицейски екипи ще бъдат разположени по възловите варненски булеварди

Служители от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Варна ще изнасят лекции на учениците през цялата учебна година

По материала работи: Пламен Янков

Комисар Илиян Илиев, началник на отдел "Охранителна полиция" (в ляво) и главен инспектор Петко Камбуров, директор на „Пътна полиция Варна.  

Полицейски екипи ще бъдат разположени по възловите булеварди и най-натоварените кръстовища, в близост до които има учебни заведения, в началото на учебните занимания и края на часовете за подпомагане безопасността при пресичане. Това стана ясно по време на брифинг на ОД на МВР – Варна, проведен във връзка със старта на новата учебна година.  

„Преди началото на учебната година започнахме срещи с директорите по места в учебните заведения и с ръководството на Инспектората по образованието, с които набелязахме мерки, които да гарантират живота и здравето на децата. Колегите от районните управления са провели срещи и са извършили проверки на училищата като са дали предписания за превеждането им във вид съгласно изискванията. Те са свързани с огради, парапети, пешеходни пътеки и самите сгради, където се провеждат учебните занятия. Проведени са срещи с охранителните фирми, които охраняват учебните заведения и е изготвен график на полицейско присъствие около училищата", заяви комисар Илиян Илиев, началник на отдел "Охранителна полиция" във Варна.  

Директорът на „Пътна полиция Варна“ главен инспектор Петко Камбуров допълни, че до края на месеца ще бъде проведена още една проверка.  

Той посочи като основна препоръка към родителите на деца в начално и предучилищно образование задължително да подготвят, запознаят и изискват от децата да спазват определен и точен маршрут от училище до вкъщи и той да е съобразен с пътната инфраструктура, да осигурява най-малко конфликтни точки.  

За децата от втора учебна смяна, е задължително в облеклото им да се съдържат светлоотразителни елементи, а ако такива няма, то дрехите им да бъдат светли, за да са видими и разпознаваеми от водачите и останалите участници в движението.

Във връзка с неразпространението на алкохол и наркотици комисар Илиян Илиев заяви, че собствениците на заведения и търговски обекти в близост до училищата са предупредени да не продават алкохол и цигари на малолетни и непълнолетни.  Видеонаблюдението в общинските училища пък ще бъде използвано от полицията в случай на необходимост.  

Главен инспектор Петко Камбуров допълни, че от ОД на МВР – Варна, съвместно с РУО и МОН подготвят график, в който  ще се съдържат дати на които служители от пътна полиция и полицейски служители ще присъстват в учебни занятия за изнасяне на лекции, беседи и интерактивни игри за безопасното поведение на пътя.  

По негови думи в районите учебните заведения и най-натоварените маршрути за придвижвиване на децата загинали и тежкопострадали няма.  

В заключение комисар Илиев призова всички водачи на МПС, когато преминават в районите около учебни заведения, „да намалят скоростта, да изострят вниманието си и да пазят децата, което е най-важната цел за всички.”  

Андрей Андреев

Снимки: Пламен Гутинов

 

 

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback