IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Област Варна
15:18 | 20 август 2019
Обновен: 22:37 | 24 октомври 2024

По нареждане на премиера Борисов: Провериха гама фона по Северното Черноморие

Отклонения от нормите няма, констатира мобилен екип към радиоекологичния мониторинг на АЕЦ „Козлодуй“

По материала работи: Пламен Янков
По нареждане на премиера Борисов: Провериха гама фона по Северното Черноморие

Александър Рупчански, специалист по измерване на радиоактивността към АЕЦ „Козлодуй“, в мобилната лаборатория, паркирана пред сградата на община Варна.
 

Във връзка с появилите си в интернет пространството информации за потенциална заплаха от повишаване на радиационния фон помолих премиера Бойко Борисов да разпореди проверка и съответно замервания в района на Варна и цялото Северно Черноморие. Това съобщи пред журналисти кметът на общината Иван Портних. Мобилен екип към радиоекологичния мониторинг на АЕЦ „Козлодуй“ направи замервания във всички селища от Шабла до Варна включително. Резултатът е, че няма никакво завишение. Явно някой се опитва да създава изкуствено напрежение и притеснение сред хората. Основания за това няма, бе категоричен кметът. Той уточни, че радиационният фон се следи постоянно, като мобилната лаборатория изпраща информация всяка минута до Гражданска защита и компетентните институции.
 

Статусът на радиационния гама фон е напълно нормален. Той е в рамките на 0,05 – 0,15 микросиверта за час, което е характерно за естествения фон на страната. Това съобщи пред медиите Александър Рупчански, специалист по измерване на радиоактивността към АЕЦ „Козлодуй“. Във Варна нивото на радиация е измерена в два пункта – на входа на града и пред общината. Резултатите са в рамките на нормата. Хората няма от какво да се притесняват, каза още Рупчански. Той добави, че няма регистрирани завишения или аномалии на територията на цялата страна.


Ставри Стефанов


 

Коментари

Новини Варна