IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Област Варна
16:38 | 17 февруари 2015
Обновен: 17:38 | 9 септември 2024

Щети за над 1 700 000 лв. нанесли наводненията в Долни чифлик

По материала работи: Златина Добрева
Щети за над 1 700 000 лв. нанесли наводненията в Долни чифлик

Поражения за над 1 700 000 лева са нанесли февруарските наводнения само на територията на община Долни чифлик. Това става ясно от доклада на назначената от кмета Борислав Натов комисия за оценка на щетите.
Хиляди декари земеделски земи и десетки улици и шосета са пострадали от прилива на р. Камчия в началото на месеца и поройните дъждове. Залети са били 19 090 декара ниви и за тяхното възстановяване ще са необходими 794 400 лв. Парите ще бъдат разходвани за отводняване и обработка на земеделските площи, за семена и торове. Засегнатите площи са основно в землищата на Долни чифлик и селата Венелин, Гроздьово, Горен чифлик, Старо Оряхово и  Ново Оряхово.
Придошлата река и пороите са нанесли сериозни щети и на пътищата в общината. Според доклада на комисията разходите за тяхното възстановяване и за извършените аварийни дейности се изчисляват на 923 704 лв.
Предстоят ремонти на пътната настилка, почистване на затлачени от водата и наносите дерета и водостоци, възстановяване на мостове и други пътни съоръжения, като за всичко това тепърва трябва да се изготвят проекти.
Водната стихия е съсипала много улици и тротоари в селата Юнец, Венелин, Гроздьово и Долен чифлик. За техния ремонт предстои да бъдат направени 14 проекта. За възстановяване на щетите от наводненията и поройните дъждове общината ще кандидатства за финансиране от фонда за бедствия и аварии.

Коментари

Новини Варна