IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Местен вот
10:15 | 21 октомври 2024
Обновен: 12:34 | 21 октомври 2024

Само двама избрани кмета след частичните местни избори вчера

Вижте къде няма да има балотаж тази неделя

По материала работи: Слав Велев
Само двама избрани кмета след частичните местни избори вчера

Само двама са избрани кметове след частичните местни избори вчера. Както вече ИА "Черно море" съобщи във Варна ще има втори тур и в двата района, където се проведоха избори за кмет.

В „Одесос“ на 27 октомври на балотаж ще се явят Янислава Шопова от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Георги Недев, издигнат от ГЕРБ. 

На втори тур в район „Приморски“ ще бъдат Николай Желязков от „Продължаваме промяната-Демократична България“ и Людмила Колева - Маринова от ГЕРБ.

В плевенското село Коиловци също се стигна до балотаж заради три гласа разлика между получилите най-много гласове кандидати. На втори тур за подкрепата на избирателите ще се борят кандидатът на коалиция "Левицата!" - Валя Габрова, за която са гласували 164 души и Миглена Василева, издигната от партия ГЕРБ, събрала 150 гласа в своя подкрепа. 

Избори се проведоха и в две пловдивски села - хисарското село Ново Железаре и карловското село Войнягово. Кандидатите, събрали най-много гласове на първи тур във Войнягово, са Петър Градев и Тодор Минковски. Градев е издигнат от коалиция „Заедно за силна община“ и е събрал 193 действителни гласове. Кандидатът на местна коалиция ГЕРБ-СДС Минковски е получил 156 от вота на съгражданите си. 

Веселина Бунтова, издигната от партия ГЕРБ, е избрана за кмет на хисарското село Ново Железаре, съобщиха от Общинската избирателна комисия. За нея са гласували 75 души.

Без нарушения премина изборният ден в монтанското село Габровница. 

Право на глас в селото имаха 882 души. Изборите се наложиха заради касиране на резултата от първия тур на изборите за кмет на селото, проведен в края на октомври 2023 година. Тогава за кмет беше обявен Рангел Иванов, но в публичното пространство се появиха видеозаписи, на които се чува и вижда как членове на секционната избирателна комисия се питат за кого да отчетат подадените бюлетини. В неделя кандидатите бяха двама – отново Рангел Иванов, издигнат от "Партия на зелените" и Ваня Методиева, издигната от местна коалиция с участието на ГЕРБ-СДС и БНД, предаде NOVA

В Шуменско - кмет успяха да излъчат жителите на село Ясенково, както и на село Висока поляна.

Кмет беше избран и в свиленградското село Студена. Това е Андон Андонов. Той получава 144 гласа. За най-близкия му съперник - Петко Пачов, са гласували 57 души. 

Частични местни избори се проведоха още в община Омуртаг, където за кметския пост се съревноваваха четирима души, както и в две села в Бургаско - Трояново и Череша.

Избраният миналата година кмет на дупнишкото село Бистрица Христо Христов печели частичния вот и на 20 октомври, обявиха от Общинската избирателна комисия. Той беше и единственият кандидат.

Най-голямото село по брой жители в страната - Лозен, избра нов кмет на проведените в неделя частични местни избори - инж. Васил Станчев.

Коментари

Новини Варна