IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избори 2024
12:40 | 26 октомври 2024
Обновен: 15:14 | 26 октомври 2024

Ден преди вота: Чистят машините от прах

Сменят членове на СИК в последния момент

По материала работи: Слав Велев
Ден преди вота: Чистят машините  от прах

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Централната избирателна комисия е готова за изборния ден. Това обяви пред bTV председателят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова.

Тя посочи, че всички книжа и материали днес ще бъдат предоставени на секционните избирателни комисии. Машините ще бъдат предоставен в секциите с машинно гласуване. Избирателните секции в чужбина също ще бъдат подготвени.

Нейкова изрази очакване, независимо от смяната на часа тази нощ, изборният ден утре да започне нормално.

Тя посочи, че всички машини вчера са напуснали склада, инсталирани е електронните бюлетини.

По нейни думи няма как машинният вот да бъде отменен. 1/3 от всички машини са проверени на случаен принцип от експерти от държавната администрация по време на инсталацията в склада.

Нейкова обясни, че проблемите, които са възниквали във времето, са проблем с принтера, проблем с отрязването на бюлетините, но процентът по нейни думи е доста нисък.

Тя отбеляза, че е направено тестване на машини, при които е възниквал проблем и според експертите една от причините за него е натрупването на прах в принтерите.

На изпълнителя е била възложена профилактика, която почиства и техниката от прах.

Преди изборите често има подмяна на членове на СИК в последния момент. Това заяви от своя страна говорителят на ЦИК Росица Матева пред NOVA.

Тя посочи, е по тази причина Централната избирателна комисия в няколко доклада е препоръчала на законодателя хората да не се назначават толкова рано.

"Те се избират около 25 дни преди изборния ден. Няма какво да правят толкова рано. Добре е да бъдат назначени 10-14 дни преди вота, за да има време да се обучат", отбеляза Матева. Тя подчерта, че след като бъдат назначени, не трябва да бъдат заменяни, освен при сериозни причини.

ЦИК преброи избирателите, партиите, машините и секциите за предстоящия вот

Общо 6 601 262 души имат право да гласуват

По нейни думи много от тези промени стават след обучението.

"На тези избори постъпиха повече такива жалби, отколкото на предходните. Включително от групи членове на СИК, които са заменени без тяхното съгласие. Става дума за хиляди подменени", поясни тя.

Матева уточни как гласът ни да е валиден.

"Ако при гласуване с хартиена бюлетина, избирателят допусне грешка, има право да получи още една бланка. При хартиената бюлетина гласуващият най-напред трябва да отбележи вота си в квадратчето в лявата страна и едва тогава да гласува с преференция, ако желае. Ако подаде само глас в кръгчето с преференциите, той ще бъде недействителен", предупреди тя.

По нейни думи резултатите от изборите ще бъдат обявени до 4 дни, а до 7 ще стане ясен и поименният състав на парламента.

Коментари

Новини Варна