IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Избори 2 в 1
19:08 | 9 юни 2024
Обновен: 08:53 | 6 юли 2024

Вотът към 19 ч.: Много заменени членове на комисии и грешки в протоколите

Предстои ЦИК да реши как да процедира в случаите с непоставени печати върху бюлетините

По материала работи: Слав Велев
Вотът към 19 ч.: Много заменени членове на комисии и грешки в протоколите

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева/Снимка: АРХИВ

По-ниска е тази година избирателната активност в сравнение с последния проведен вот. Към 16 часа от ЦИК отчитат 20,44% избирателна активност за Народно събрание и 20,89% за Европейски парламент. Това е с 5% по-малко от активността на последните избори, обясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева за Bulgaria ON AIR.

Очакванията ѝ са хората да бъдат по-активни в последния възможен момент за гласуване. 

70 сигнала са постъпили в ЦИК, голяма част от тях са за непоставяне на печати върху бюлетините. Предстои ЦИК да реши как да процедира в тези случаи. 

"Санкции има, много от членовете на СИК биват заменяни в последния момент. Имаме предложение до законодателя, предложения ще направим и след анализа на тези избори да се назначават членове на СИК по-близо до изборите и да се заменят при особени и непредвидени обстоятелства, а да има не замяна в предизборния и изборния ден", каза Матева.

По думите ѝ много от грешките в протоколите се правят от бързане от страна на членовете на СИК, което забавя и крайния срок за предаването им.

"При пренасяне от чернова в белова също се допускат грешки, от бързане като допуснат грешки, чакат с часове при предаването на протоколите. Там се търси как да се поправят тези грешки, а когато са много трябва да има ново преброяване на гласовете", подчерта Матева.

Коментари

Новини Варна