IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
16:37 | 8 юни 2016
Обновен: 06:28 | 8 септември 2024

Варна домакин на форума "Социални услуги, заетост и развитие“

За първи път и като водещ фокус на програмата е включена темата за заетост на хората с увреждания на отворения пазар на труда

По материала работи: Борис Проданов
Варна домакин на форума "Социални услуги, заетост и развитие“

Варна е домакин на националния форум/изложение на тема „Социални услуги, заетост и развитие“, който се провежда до 10 юни. Събитието се организира от Министерството на труда и социалната политика, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Община Варна и Национален алианс за социална отговорност (НАСО). Първата от срещите се състоя днес в зала „Варна“ на Община Варна. Целта на форума е да даде трибуна и възможност за представяне на самите социални услуги, техните екипи и възможностите на техните ползватели, представители на общини и неправителствени организации – доставчици на социални услуги, работодатели, представители на сектора на социалното предприемачество и корпоративната социална отговорност и други заинтересовани лица и чрез добър опит да очертае основните посоки на тяхното бъдещо развитие и партньорство.
 
Програмата на форума включва три дни с много възможности за национални и европейски партньорства, обмен на добри практики, дискусии и формиране на препоръки по европейски и национални политики, възможности за поставяне на въпроси, получаване на отговори и много други. В рамките на програмата са включени няколко дискусионна панела, между които за първи път е включена изнесена приемна на Министерството на труда и социалната политика, с участието на заместник-министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов и експерти от структурите на МТСП.


За първи път и като водещ фокус на програмата е включена темата за заетост на хората с увреждания на отворения пазар на труда като нов момент в развитието на дейностите в тази област в България. Включени са и традиционно предизвикващи интерес теми като изнесена приемна „Социални услуги“ с Агенцията за социално подпомагане, възможностите на ОП „РЧР“ за подкрепа развитието на заетост, социални услуги и социално включване, европейско и национално партньорство, работа по Европейски семестър.


Форумът включва също изложение на социалните услуги чрез изложбена площ, с цел представяне на добри практики, обмен на опит и развитие, както и уъркшопи за ролята на изкуството в социалните услуги за развитие на трудови умения и възможности за социално предприемачество.


С цел резултатност на дискусиите и бъдещо ползотворно партньорство, в дните на форума заедно ще работят съвместно ръководства, представители и експерти на всички институции, организации и заинтересовани страни: Министерството на труда и социалната политика, Общините, Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, Национален алианс за социална отговорност и др.

Коментари

Новини Варна