IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
12:33 | 3 декември 2015
Обновен: 08:36 | 7 септември 2024

Седем номинирани за Златния глобус “Кор Кароли”

Кой е носителят на преходната награда ще разберем на 9 декември (сряда)

По материала работи: Борис Проданов
Седем номинирани за Златния глобус “Кор Кароли”

Носителят на Златния глобус “Кор Кароли” за най-добро българско морско ветроходно постижение през годината, както и номинираните за наградата “Тинко Трифонов” за журналистика на морска тематика ще бъдат обявени официално на 9 декември (сряда). На специална пресконференция в 10,30 ч. в зала 17 на варненския Младежки дом ще разберем кой е заслужил преходната награда, както и неговите подгласници.

 

Номинираните за най-ценното отличие в родното мореплаване са 7, научи Медийна група “Черно море”. Сред тях са представители на олимпийското и крейсерското ветроходство. Има и събитие, което също спори за приза, но последната дума е на комисията на фондация “Кор Кароли”.

 

Наградата е учредена през 1980 г. от инж. Борис Ганчев в чест на околосветското плаване на кап. Георги Георгиев с яхтата “Кор Кароли” и в негова памет. Капитанът влезе в историята с първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята (1976 – 1977 г.) и преходния приз вече е бил в ръцете на над 30 ловци на вятър. Първоначално Глобусът се връчва за постижения на шкиперите само в крейсерското ветроходство, но с течение на годините той е бил притежание и на състезатели в олимпийските класове.

 

Призът по традиция се връчва всяка година на 20 декември. За трета поредна година носителите на Глобуса ще бъдат наградени в община Варна на церемония от 18 ч.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна