Варна 19°
fallback
Община Варна
10:00 | 8 август 2023
Обновен: 03:06 | 8 септември 2024

Община Варна търси нови концесионери за 364 спирки на градския транспорт

Причината - 2 от фирмите са фалирали, третата се е отказала от дейността

По материала работи: Ставри Таргов

Община Варна ще търси нови концесионери за част от спирките на градския транспорт, стана ясно на последното  заседание на ПК „Собственост и стопанство“. Членовете на комисията  одобриха решение на кмета за откриване на процедура за определяне на концесионери, които да изградят нови и модерни съоръжения на най-натоварените места, свързани с обществения транспорт в града, както и да поддържат вече съществуващите спиркозаслони.

На концесия за период от 25 години ще бъдат отдадени 364 спирки, разпределени в три пакета. Бъдещите инвеститори ще трябва да ги поддържат, като ще получат правото да разположат и търговски обекти - павилиони и вендинг машини. Техният брой ще бъде общо 54.

Доскоро тези спирки бяха стопанисвани от три компании, но две от тях са в несъстоятелност, а третата сама се е отказала от концесията, бе съобщено по време на заседанието. Четвъртата фирма, която се грижи за част от спирките в града, е заявила желание да продължи дейността и по тази причина те не са включени в процедурата.

На заседанието стана ясно също, че общината планира да изгради мултифункционален комплекс – туристически и конгресен център в к.к. „Св. св. Константин и Елена“, за реализацията на който е необходимо осигуряване на подходящ терен. Съветниците дадоха съгласието си общината да поиска от държавата имот с площ 9 156 кв. м, който в момента е собственост на Министерство на здравеопазването.

Има изготвено предпроектно проучване, предвиждащо изграждане на двуетажна сграда с общо РЗП 3 754 кв. м. На първия етаж ще бъде разположен туристически център, а на горния – мултифункционална зала за изложби, прожекции, срещи. С отделен вход ще има и районен участък на МВР с приемно фоайе.

Паркирането ще е решено с подземен и надземен паркинг за около 85 коли. Предвидено е в имота да има спортни съоръжения и зелени площи със зони за отдих.

Друго решение е относно продажбата чрез публично оповестен конкурс на недвижим имот – частна общинска собственост в район „Младост“. Пазарната стойност на имота с площ от близо 9 000 кв. м, според оценителя. е в размер на 7,15 млн. лева без включен ДДС и процент обезщетение от РЗП на бъдещата сграда в посочения имот в полза на Община Варна в размер на 22%.

Предвижда се в обекта да бъде разположена администрацията на район „Младост“, чийто сграден фонд е в много лошо и нефункционално състояние.

Съветниците дадоха също съгласието си СНЦ "Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ – Варна, да ползва безвъзмездно за срок от 5 години общински имот на ул. „Александър Батенберг“. Сдружението планира да разположи там първия в града Българо-арменски културно-информационен център.

Автор на статията:
Ставри Таргов
варна заседание пк собственост и стопанство
1 коментара
fallback
fallback