IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
14:00 | 30 юли 2019
Обновен: 22:03 | 14 септември 2024

45 бебета са родиха по общинската инвитро програма

Това съобщи на заседанието на постоянната комисия по здравеопазване, нейният председател доц. Антоанета Цветкова

По материала работи: Пламен Янков
45 бебета са родиха по общинската инвитро програма

45 бебета са родени с помощта на общинската инвитро програма. Това съобщи на заседанието на постоянната комисия по здравеопазване, нейният председател доц. Антоанета Цветкова. Поводът бе отпускането на поредните помощи на двойки с репродуктивни проблеми.
 

Тази година бюджетът на инвитро програмата е 160 000 лв. Предвидени са възможности за плащане до 2000 лв. на двойка, използваща собствен генетичен материал, и до 3500 лв. – на двойка с донорски генетичен материал.
 

Кандидатите трябва да отговарят на някои от следните критерии: двойки, на които предстои извършване на предварителни изследвания, манипулации и медицински услуги за доказване причината за репродуктивните проблеми, които не се поемат от Центъра за асистирана репродукция – София, и от НЗОК; двойки, които са изразходвали 4 опита за инвитро процедури, финансирани от Центъра за асистирана репродукция – София , като предоставят медицинска документация за тези опити; двойки, които са показани за извършване на ин витро на естествен (спонтанен) цикъл, при възраст на жената до 43 г.; Двойки, които са показани за ин витро процедура с донорски генетичен материал, при възраст на жената до 48 г.
 

Подробна информация за необходимия набор от общи документи и специфична медицинска документация, необходими за кандидатстване, може да се намери на сайта на община Варна.


Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна