IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
11:52 | 30 юли 2019
Обновен: 09:46 | 13 септември 2024

Медицинският университет поема управлението на Очна болница

Това решиха на свое заседание 3 постоянни комисии към Общинския съвет – по здравеопазване, собственост и стопанство и правна

По материала работи: Пламен Янков
Медицинският университет поема управлението на Очна болница

Медицинският университет във Варна да поеме управлението на Специализираната Очна болница в града. Това решиха на свое заседание 3 постоянни комисии към Общинския съвет – по здравеопазване, собственост и стопанство и правна. Във връзка с това бяха приети и изменения в наредбата за упражняване правата на собственост върху частта на община Варна от капитала на търговските дружества.


На практика отношенията община – МУ ще бъде уредени с договор, в който са регламентирани всички задължения на новия стопанин на лечебното заведения. Всички въпроси, свързани с продажба на обособени части от сградата на Очна болница, отдаването им под наем или разпоредителни сделки, могат да се реализират само след съгласие на кмета на общината и решение на Общинския съвет, поясни неговият председател Тодор Балабанов.  Прехвърляме само управлението, не и собствеността на лечебницата, добави той.


Преминаването на Очна към МУ – Варна, ще повиши качеството на лечението в болницата, която може да се превърне в специализиран офталмологичен център за цяла Североизточна България, каза проф. д-р Радослав Радев, председател на регионалната колегия на лекарския съюз във Варна.


Решението на трите комисии ще влезе в сила след приемането му на сесия на ОбС. То бе предизвикано от влошаващото се финансово състояние на Очната болница.


Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна