IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
14:24 | 22 април 2019
Обновен: 22:05 | 12 септември 2024

Тубдиспансерът отново иска общинско финансиране

Този път болницата е натрупала дългове над 420 000 лв.

По материала работи: Борис Проданов
Тубдиспансерът отново иска общинско финансиране

Ново дофинансиране поиска варненският Тубдиспансер от бюджета на общината. СБАЛПФЗ – Варна, е осъдена да заплати на „Енерго про“ над 27 500 лв. Към НАП задълженията са близо 120 000 лв., или общо сумата е над 147 500 лв. – без включени такси, глоби и лихви.

 

Доц. д-р Христо Ганчев – управител на лечебното заведение, е входирал молба до община Варна, с която иска принципалът на търговското дружество да предприеме действия, с които да се осигурят средства за изплащане на задълженията. Казусът беше разгледан на заседание на финансовата комисия към местния парламент и стана ясно, че реално Тубдиспансерът се нуждае от близо 423 000 лв., за да погаси своите задължения, натрупани през годините.

 

В тази сума влизат и заплатите на персонала, които не са получавани от ноември м.г., както задължения и за храна за пациентите в размер на близо 50 000 лв. за половин година. Последното предизвика бурна реакция сред съветниците, защото се оказва, че храноденът излиза между 14 и 17 лв., а лечението на болен – над 20 000 лв.! Хоспитализират се между 20 и 30 пациенти, много от които не са жители на Варна, а общината плаща за лечението им сума достатъчна да бъдат изпратени „със самолет на хотел в Париж“, както коментираха членовете на комисията. Освен скъпата храна, болните ползват и скъпо отопление – на ток.

 

Според Доц. Ганчев проблемът не е в разхищението, а в липсата на средства, защото лечебното заведение нямало други източници на финансиране. Очаква от държавата едва около 90 000 лв., които не решават проблемите на Тубдиспансера, защото са само част от дълговете му. Според него отпускането на по-голямата сума може да реши проблемите на затъналата в дългове лечебница. Съветниците от финансовата комисия обаче, приеха с дълбоко съмнение това твърдение, базирайки се на дългогодишния си опит с финансовияте проблеми на лечебното заведение.

 

По предложение на председателя на ОбС – Варна, Тодор Балабанов до сесията тази сряда доц. д-р Христо Ганчев трябва да представи справка за дължимите суми по изпълнителните дела, необходимите финанси за заплати на персонала за ноември и декември, както и точно чаканата държавна субсидия.

 

Тогава и съветниците ще вземат решение с колко точно да дофинансират Тубдиспансера, който тежи буквално като воденичен камък на общинския бюджет и през 2 – 3 месеца в него потъват сериозни средства от данъците на варненци.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Енергото блокира сметките на Тубдиспансера във Варна

Коментари

Новини Варна