Варна 16°
fallback
Община Варна
14:09 | 28 март 2019
Обновен: 03:39 | 20 септември 2024

Прочистват от кърлежи „Владиславово“

Пръсканията срещу паразитите са извънредна мярка

По материала работи: Ставри Таргов

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ във Варна започна извънредни пръскания срещу кърлежи в район „Вл.Варненчик“. Обработките са по сигнали на граждани и ще продължат днес и утре. Това съобщи управителят на предприятието Антоанета Тончева в предаването „Утро в нашия град“ с водещ Иван Барбов.

 

Пръсканията на обществените зелени площи трябваше да започнат на 1 април, но подраниха заради по-ранното „събуждане“ на кърлежите. По план обработките ще обхванат близо 8 000 дка. Сред тях не попадат зелените ивици около големите булеварди. Там не е необходимо да се хвърлят химикали, бе категорична Тончева.

 

Тя припомни, че обработките на частни имоти става само срещу заплащане. За това е необходимо техните собственици да се организират и да наемат специализирана фирма. Общинското предприятие третира безплатно само обществените площи – паркове, дворове на детски ясли, градини и училища.  

 

Според данните от РЗИ – Варна, през м.г. в морския ни град е имало нашествие от кърлежи. Ухапванията са били рекордни спрямо предходните 4 години. През т.г. също очакваме увеличение на популацията на паразитите, каза още Тончева.

 

Тя припомни, че най-опасни са кърлежите, пренасящи лаймска болест.  Затова при ухапване е много важно да се определи видът на паразита и да се разбере колко време е престоял в тялото. После следва период за наблюдение, който е рамките на 35 дни.

 

Ако междувременно човек не вдигне температура и не получи зачервяване на мястото на ухапването, няма опасност от зараза.

 

При наличие на само един от симптомите обаче следва да се започне антибиотично лечение по преценка на лекар. Терапията се повтаря след 3 месеца, за да се изкорени заразата.    

 

Ставри Стефанов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (28.03.2019) - Започва обработката срещу вредители във Варна

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback