IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
08:00 | 21 май 2018
Обновен: 13:12 | 17 септември 2024

„Владиславово“ празнува!

Кметът Николай Костадинов за това защо районът избира Деня на светите Константин и Елена и за историята на честванията

По материала работи: Борис Проданов
„Владиславово“ празнува!

В местността  Ментеше, свързана с уникалната история на варненския квартал „Владислав Варненчик“, се намира вече реновираният параклис Св. св. Константин и Елена, а в него е легендарното аязмо.

 

Кварталът празнува на празника на светиите именно защото чудотворният лековит извор, намиращ се там, е открит на датата 21 май. Веднага след откриването му аязмото започва да привлича много хора, търсещи лек. Съществува легенда, която говори за проглеждането на едно дете, което измива очите си с водата от извора.

 

Жителите на района са щастливи да започнат своя празник именно от това място. За тази цел е изградената специална сцена, където на честванията се прави водосвет, а всеки, посетил параклиса, ще има възможност да си вземе лечебна вода.

 

„Това е емблематично място за район „Владислав Варненчик“, каза кметът на района Николай Костадинов. Той напомни, че то невинаги е изглеждало по този начин. „От миналата година сме казали на хората, че всяка следваща година ще има нещо допълнително и различно. Миналата година направихме сцената, която сега е центърът на тържествата, символично започващи от Ментешето. Следваме традициите, защото те са пряката връзка с корените ни“, добави кметът на „Владиславово“.

 

Той разкри, че предстои параклисът да бъде изографисан, както и да му бъде поставена камбана. Намерението на управата е мястото да бъде превърнато в зона за отдих и почивка на хората от района.

 

Варненският район „Владислав Варненчик“ за 18-а поредна година ще отбележи с богата програма своя празник. Честванията ще бъдат от 21 до 23 май.

 

Обещаващо пищна и богата ще бъде програмата и през тази година. Традиционните мероприятия ще започнат днес от 10,30 ч. с водосвет, ще бъдат осветени курбанът и реновираният параклис. Сцената ще бъде трибуна на изпълнители от района – танцови състави и певчески групи. Дефилето тази година ще бъде малко по-различно, но с какво, е изненада, концертната програма в читалището също ще бъде много богата, разкри Николай Костадинов.

 

Във втория от дните на тържествата ще се проведе традиционният конкурс мис и мистър „Владиславово“, ще се извие и хоро пред читалище  "П.Р.Славейков 1928". „Това хоро е много колоритно, красиво, българско и традиционно. Това е нещо, което не може да се види всеки ден и не може да се види навсякъде. Всъщност аз съм го виждал само тук“, каза кметът.

 

По време на тържествата ще бъдат наградени и победителите от "Пъстро и създадено с любов" – конкурс за най-красива градинка в квартала. „Ефектът от този конкурс е, че се породи конкурентност, а тя от своя страна води до резултати. Кандидатите са много повече от миналата година и става все по-интересно и красиво. Имахме и друг конкурс за химн на „Владиславово“ и неговите резултати също ще бъдат обявени по време на тържествата. Импровизирано правим и лунапарк за децата и най-малките ще бъдат зарадвани по повод детския празник“, разкри още Николай Костадинов, като добави, че елемент на изненада и нещо различно е подготвено и за самото дефиле-шествие, неизменно съпътстващо празника.

 

Иван Барбов

Мариана Стойкова

 

Цялото интервю: Щрихи от утрото" (18.05.2018) - „Владиславово“ празнува!

 

Коментари

Новини Варна