IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
08:37 | 27 октомври 2017
Обновен: 14:32 | 12 септември 2024

Посланикът на Литва инициира поставяне на паметна плоча на д-р Басанович

Откриването на паметния знак е планирано за февруари догодина

По материала работи: Пламен Янков
Посланикът на Литва инициира поставяне на паметна плоча на д-р Басанович

Посланикът на Литва за България и Румъния - Н. Пр. Арвидас Почиус, се срещна с кмета на Варна Иван Портних. По време на разговорите дипломатът поиска съдействие за поставяне на паметна плоча на д-р Йонас Басанович - една изключителна личност в историята на Литва. Инициативата за поставянето е подкрепена и от Министерство на външните работа на Република България. "Поставянето на плочата ще е показателно за работещите взаимоотношения между двете страни. Д-р Басанович е важна личност и за България, и за Литва", заяви посланикът. Паметният знак трябва да бъде на сградата на ул. „Кръстьо Мирски“ №3, където някога е живял видният учен.

 

У нас той е известен като активен обществен деец, член на Варненския градски съвет и на Българската академия на науките. В морската столица той е завеждал отделение по вътрешни болести и е имал авторитет на един от най-добрите лекари в града. Тук той публикува и редица научни трудове в областта на археологията, етнографията и антропологията. Кметът Иван Портних пое ангажимент за съдействие на инициативата. Откриването на паметната плоча е планирано за февруари догодина.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна