IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Община Варна
13:45 | 12 май 2017
Обновен: 05:20 | 11 септември 2024

Нов отдел към общината ще опазва културното наследство във Варна

Това ще бъде в полза на туристическата индустрия в района

По материала работи: Пламен Янков
Нов отдел към общината ще опазва културното наследство във Варна

Отдел „Недвижимо културно наследство“  ще бъде създаден към дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“. Това реши по време на редовното си заседание постоянната комисия „Структури и общинска администрация“ към Общинския съвет във Варна.

 

За изпълнение на дейностите по опазване на културното наследство се създават звена в плановите икономически райони, определени в Закона за регионалното развитие. Целта на създаването на отдела е цялостната дейност на регионалните звена да бъде адекватна на новите задачи.

 

Ще бъде изработена Регионална стратегия за териториалноустройствена защита на недвижимите културни ценности на територията на Североизточен планов икономически район, включващ областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище.

 

Ще бъде създаден Регионален архив на недвижимите културни ценности, който да работи с дигитални технологии с цел създаване на възможност за публичност на регистъра и документите в него.

 

Ще бъдат активизирани общинските структури за популяризиране и реклама на културната и охранителна дейност на общините по отношение на недвижимите културни ценности, което ще бъде в полза на туристическата индустрия в района.

 

За кадровото обезпечаване на дейностите в новия отдел е необходимо назначаването на 8 щатни служители на длъжностите: началник на отдела, експерти по недвижимото културно наследство, експерти по архитектурната и конструктивната части, юрисконсулт и специалист технически архив.

 

Предстои на следващото заседание Общински съвет – Варна да вземе решение дали одобрява промени в общата численост и структура на общинската администрация и увеличавато на числеността с осем щатни бройки. Необходимите за това средства ще бъдат в рамките на гласуваните средства за заплати и осигурителни вноски в Бюджет 2017 г. на Община Варна.

 

Мариана Стойкова

Коментари

Новини Варна