Снимка: Angel от Pixabay
Ново проучване на Университета на Западна Нова Англия показа, че редовното консумиране на грозде може да подобри състоянието на мускулите, като повлияе на генната експресия. Изследването, публикувано в списание Foods, установява, че продължителната консумация на грозде може да стимулира гените, свързани с мускулния растеж, и да намали гените, свързани със загубата на мускулна маса.
Гроздето е широко разпространено. Всяка година в световен мащаб се консумират около 30 милиона тона. Макар да е известно с ползите си за здравето на сърцето, бъбреците, кожата, очите и храносмилателната система, това проучване показва, че то може да играе роля и за поддържането на мускулната сила и функция.
Ключовото откритие е, че гроздето променя начина, по който се изразяват гените в мускулите. По-специално гените, свързани с чистата мускулна маса, се увеличават. Гените, свързани с разграждането на мускулите, намаляват. Ефектът е по-силен при жените, отколкото при мъжете
Изненадващо, консумацията на грозде прави мъжката и женската мускулна тъкан по-сходна на генетично ниво, което показва, че плодът има балансиращ ефект върху метаболизма.
Едно от най-важните приложения на това откритие е свързано със загубата на мускулна маса с възрастта. Саркопенията, състояние, което засяга 10-16% от възрастните хора, води до отслабване на мускулите и намалена подвижност. Това проучване показва, че редовната консумация на грозде може да допълни традиционните стратегии за поддържане на мускулите, като например физически упражнения и високопротеинови диети.
Според д-р Джон Пезуто, главен изследовател на проучването, тези резултати са обещаващи, тъй като гроздето е безопасно, широко достъпно и лесно за включване в ежедневната диета.
Това проучване е част от нутригеномиката, която изследва как храната влияе на генната експресия. За разлика от лекарствата, които действат чрез директни химични взаимодействия, нутригеномиката предполага, че определени храни могат да „включват“ или „изключват“ определени гени, като влияят на здравето на генетично ниво.
Изследователският екип анализира въздействието на консумацията на 160 грама грозде на ден. Обикновено мъжките и женските мускули имат големи генетични различия, но проучването установи, че консумацията на грозде намалява тези различия, като подрежда метаболизма им към общ, по-здравословен мускулен профил.
Коментари