IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
14:40 | 26 октомври 2024
Обновен: 16:13 | 26 октомври 2024

Пуломолози от цял свят се събраха за конгрес край Варна

Дружеството за белодробни болести настоява за по-голямо финансиране на тубдиспансерите у нас

По материала работи: Слав Велев
Пуломолози от цял свят се събраха за конгрес край Варна

Снимка: БТА

Свтовноизвестни експерти са у нас за Деветия конгрес на Българското дружество по белодробни болести. Събитие, което се провежда в рамките на няколко дена в курорта Златни пясъци край Варна.

В програмата участват експери от Европа, САЩ, Канада, а така също водещи специалисти от страната.

Срещата дава възможност на участниците да погледнат на пациентите през филтъра на най-новите открития на науката.

Сред основните теми на конгреса на българските пулмолози са:
- туберкулозата;
- кислородолечението;
- астмата;
- ковид-19.

Информирали сме Министерството на здравеопазването, че е необходимо да бъде осигурено по-сериозно финансиране за специализираните лечебни заведения за туберкулоза, съобщи днес председателят на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) проф. Диана Петкова. Позицията й бе подкрепена от доц. Владимир Ходжев, зам.-председател на БДББ, и доц. Явор Иванов. Експертите подчертаха, че е нужно сега да се вземат мерки, особено като се има предвид, че случаите на туберкулоза отново зачестяват, а специализираните болници са зле финансирани, а персоналът в тях е зле платен и застарява. Ако нещата не се променят, след няколко години няма да има кой да научи младите на тази патология, която така или иначе ще продължи да ни съпровожда, посочи Петкова.

Контролът на туберкулозата не е на необходимото ниво, допълни доц. Ходжев. По думите му лекарите днес се сблъскват с много тежки случаи, каквито не са виждали от години. Антиваксърските настроения допълнително влошават ситуацията, а българската ваксина срещу това заболяване е най-добрата в света, подчерта Петкова.

Доц. Иванов припомни, че тази болест до голяма степен е социална. Той уточни, че поради тази причина се появяват огнища, в които заболяването се възпроизвежда. Туберкулозата изисква активно наблюдение, а сега ние пасивно чакаме болният да потърси помощ, посочи той. И допълни, че пациентите се обръщат към лекарите, когато състоянието им се е влошило сериозно, а междувременно са ходили по обществени места, с което застрашават останалите от заразяване.

Лекарите коментираха като допълнителни фактори за появата и разпространението на туберкулозата това, че повечето от бежанците не са ваксинирани, а и българите обикалят по екзотични дестинации, където болестта е често срещана.

Борбата със социалнозначимите болести е акцент на 9-я конгрес на БДББ, който се провежда в комплекс „Златни пясъци “ край Варна. По думите на Петкова на форума присъстват водещи експерти от Европа, САЩ, Канада, Мексико, които споделят своя опит и отговарят на въпросите на младите български медици. Тя подчерта, че българският народ е много привилегирован, тъй като всеки има свободен достъп до лекарите-специалисти, без да чака с месеци. Освен това лечението на белодробните болести у нас е напълно съизмеримо с това по света и пациентите получават най-съвременните лекарства и медикаменти.

Коментари

Новини Варна