IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
15:15 | 25 октомври 2024
Обновен: 17:28 | 25 октомври 2024

Доказан е първият случай на грип у нас за този сезон

Щамовете тази година са „Виктория и „Тайланд"

По материала работи: Слав Велев
Доказан е първият случай на грип у нас за този сезон

Първият случай на грип за сезон 2024-2025 г. е доказан в Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявнаия" към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от Центъра.

Грипния вирус е B/Victoria и е установен в респираторна проба, изпратена вчера от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни болести "Проф.Иван Киров".

Грипните щамове за тази година са „Виктория и „Тайланд“, които са включени в състава и на двете противогрипни ваксини, които се ползват в България, каза преди дни за БТА доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. По думите му противогрипните ваксини са налични в аптечната мрежа, а рамките на националната програма за предотвратяване на грипа сред хората на и над 65-годишна възраст Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчно ваксини срещу грип. Ваксините, осигурени по програмата, са разпределени при общопрактикуващите лекари.

Коментари

Новини Варна