Варна 24°
fallback
Здраве
13:40 | 21 септември 2024
Обновен: 17:49 | 21 септември 2024

Тревожно: Все повече деца стигат до токсикологията заради алкохол и наркотици

Двойно повече момчета са имали алкохолно натравяне в сравнение с броя на момичетата

По материала работи: Слав Велев

Увеличават се случаите, при които деца до 15 години са стигнали до интоксикация след употреба на алкохол или наркотици. Това сочат данните, публикувани от Националния център по обществено здраве и анализи. От тях се вижда, че двойно повече момчета са имали алкохолно натравяне в сравнение с броя на момичетата.

Ако през зимата заради натравяне с алкохол или наркотици до болница са стигнали 155 деца до 15 години, то през пролетта броят им се е вдигнал на 213. В това второ тримесечие преобладават случаите на прекомерна употреба на алкохол, а злоупотребата с наркотици е регистрирана при 35 младежи.

Комбинираният прием на тези вещества е завършил в болница за повече момичета, отколкото момчета.

Наблюдава се и завишен брой на случаите, при които пълнолетни мъже и жени са били с интоксикация след прием на алкохол или наркотици – над 2500 души през пролетта спрямо 2200 в началото на годината, предаде БНР. При двата вида натравяне преобладават случаите с мъже, докато при комбинираната употреба повече жени са потърсили медицинска помощ.

Автор на статията:
Слав Велев
токсикология деца алкохол наркотици дрога здраве младежи ако тревожно Националния център по обществено здраве и анализи натравяне момичета момчета статистика
1 коментара
fallback
fallback