Варна 16°
fallback
Здраве
15:30 | 19 септември 2024
Обновен: 02:30 | 20 септември 2024

КЗП погна сайтове за незаконна продажба на лекарства в интернет

Нарушителите подлежат на санкция в размер до 50 000 лева

По материала работи: Александър Дечев

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е разкрила търговци, които незаконно продават лекарства онлайн, които се изискват само по лекарско предписание.   В съобщение от КЗП се посочва, че е в ход активна кампания за продажба на такива медикаменти чрез интернет платформи. Според закона, продажбата на лекарства без рецепта е строго забранена, а нарушителите подлежат на санкция в размер до 50 000 лева.

Вече са установени търговци, които въпреки законовите ограничения, извършват продажби. Сред тях има сайтове, на които се предлагат лекарства, внесени от чужди държави, които не са разрешени за продажба на територията на България. КЗП информира, че на един от сайтовете е открита невярна информация, в която се твърди, че платформата е „онлайн аптека“, което предполага, че притежава разрешение за търговия с лекарствени продукти онлайн.

Това подвеждане на потребителите се счита за нелоялна търговска практика, за което търговецът ще бъде глобен с до 50 000 лева и ще му бъде наложена забрана за подвеждаща информация в бъдеще. От КЗП съобщават, че активно следят за подобни нарушения и предупреждават, че всяка невярна информация или нарушение на закона ще води до сериозни санкции.

Автор на статията:
Александър Дечев
лекарства лекарства онлайн КЗП комисия за защита на потребителите медикаменти аптеки нарушители
0 коментара
fallback
fallback