IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Здраве
16:45 | 13 юни 2024
Обновен: 05:49 | 3 юли 2024

Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови заболявания вследствие на затлъстяване

По данни на СЗО от 2020 г. 61,7% от населението на България е с наднормено тегло, а 25% от възрастното население е със затлъстяване

По материала работи: Слав Велев
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови заболявания вследствие на затлъстяване

До края на юни хората над 18 г. със сърдечно-съдови или бъбречни заболявания вследстие на затлъстяване имат възможност за достъп до прецизна диагностика и иновативна терапия чрез участие в клинични проучвания. За да запишат час за безплатна консултация през юни със специалист ендокринолог в центъра на Пратиа във Варна, пациентите е необходимо да се обадят в работен ден между 8 и 17 ч. на телефон 0877 42 74 19 или да се регистрират онлайн на: https://www.pratia.bg/obesity-2/

Често сърдечносъдовите заболявания като сърдечна недостатъчност, инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна стеноза, поставен стент или байпас, болест на ХАНК са резултат от затлъстяване и могат да причинят допълнителни усложнения за здравето. 

Според Световната здравна организация затлъстяването представлява прекомерно отлагане на мастна тъкан в тялото с неблагоприятно влияние, което носи риск за здравето, а от 1997 г. е признато за хронично заболяване. Затлъстяването е сред водещите причини за смъртност в световен мащаб заради здравните рискове, до които води. В края на 20-ти век, когато окончателно се оформя виждането за т.н. метаболитен синдром, е въведен терминът смъртоносен квартет (deadly quartet) – затлъстяване, диабет, хипертония и повишени кръвни нива на холестерол и триглицериди. 

Разпространение на затлъстяването в Европа: 

По данни на СЗО от 2020 г. 61,7% от населението на България е с наднормено тегло, а 25% от възрастното население е със затлъстяване. 

Статистика на Евростат за 2019 г. сочи, че 53% от пълнолетното население на ЕС е с наднормено тегло, като за 17% става дума категорично за затлъстяване. 

Кои са причините за заболяването? 

Затлъстяването се обуславя от три основни фактора: 

гени 

епигенетични модификации, които влияят върху външната изява на гените 

взаимодействието на гени и техните модификации с фактори на околната среда и начина на хранене. 

Тези групи от фактори, съчетани с продължителен период с неадекватно висок енергиен внос и снижен енергиен разход, водят до развитие на затлъстяване. 

Мастната тъкан е най-продуктивната ендокринна жлеза в човешкия организъм. Клетките на мастната тъкан секретират повече от 200 хормона, които освен на контрола върху телесното тегло, влияят и на други процеси – метаболизъм на липиди и глюкоза, възпаление, имунитет, репродукция, памет.

Симптоми 

Симптомите на затлъстяването от общ характер са: тежест в областта на черния дроб и слезката, по-лесна уморяемост, затруднена подвижност, тежест и болки в ставите на краката, затруднено дишане в хоризонтална позиция, хъркане, сънна апнея. 

Специфичните симптоми зависят от свързаното с него придружаващо заболяване. Например, при артериална хипертония – типично главоболие, виене на свят. При чернодробна неалкохолна стеатоза – тежест и болки в дясно подребрие. При атеросклероза на съдовете на краката – изстиване и тръпнене на краката, кожни промени. При засягане на съдовете на мозъка – познавателни или паметови разстройства. 

Как се диагностицира болестта? 

Диагностиката на затлъстяването изисква комплексен подход, включващ: 

определяне на индекса на телесна маса 

лабораторни изследвания 

консултации с ендокринолог, кардиолог или друг медицински специалист. 

Индексът на телесна маса (ИТМ) е най-лесният начин за оценка на теглото. Изчисляването му става, като личното тегло в килограми се раздели на квадрата на ръста в метри. Стойностите означават: 

под 18 – поднормено телесно тегло 

между 18 и 25 – нормално телесно тегло 

между 25 и 30 – наднормено телесно тегло 

между 30 и 35 – затлъстяване първа степен 

между 35 и 40 – затлъстяване втора степен 

над 40 – затлъстяване трета степен. 

Индексът на телесна маса е свързан с количеството мастна тъкан в тялото и с риска от болестност. Той не дава информация за разпределението на мастната тъкан в тялото, не може да разграничи мастната от немастната маса и трябва да се използва с повишено внимание при спортисти и хора в напреднала възраст. 

Други критерии за оценка на затлъстяването са: 

Обиколката на талията – при наднормено тегло обиколката на мъжете е над 94 см, а при жените - над 80 см 

Повишено артериално налягане – проследяват се стойности над 140/80 mmHg, 

Повишаване на триглицеридите и понижаване на HDL 

Повишаване на кръвната захар на гладно при инсулинова резистентност и захарен диабет. 

Лечение: 

Подходите за лечение са насочени в четири основни направления: 

Промяна в стила на живот – диетичен режим и подходяща физическа активност 

Поведенческа терапия 

Медикаментозно лечение 

Бариатрична хирургия 

Съвременните препоръки съветват стартирането на медикаментозно лечение да бъде допълнение към диетичния режим и оптималната физическа активност. Медикаментите, разрешени за употреба от Европейската агенция по лекарствата и от българското законодателство могат да бъдат назначавани при Пациенти с ИТМ >30 или такива с ИТМ >27, но с придружаващи затлъстяването заболявания като артериална хипертония, захарен диабет тип 2 и други.  

“Дългогодишната ни работа по клинични проучвания през последните години помогна на редица пациенти със затлъстяване да получат лесен достъп до иновативна терапия. Благодарение на клиничните изследвания ефикасността на стандартната терапия е значително подобрена.“, споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Пратиа България.

Коментари

Новини Варна