IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
13:20 | 3 юни 2024
Обновен: 23:27 | 7 септември 2024

ЕИСК: Ядрената медицина е първостепенен приоритет за борба с рака

Около 10 милиона европейци се възползват от нуклеарномедицинска образна диагностика за диагностициране на заболявания ежегодно

По материала работи: Слав Велев
ЕИСК: Ядрената медицина е първостепенен приоритет за борба с рака

ЕС трябва да намали стратегическите си зависимости в чувствителни сектори като здравеопазването и критичните технологии, за да се даде възможност на нарастващия брой пациенти в цяла Европа да използват ядрената медицина за диагностициране и лечение на рака. Това се посочва в становището на ЕИСК, озаглавено „Европейски план за борба с рака: движещи сили за сигурността на доставките на радиоизотопи за медицински цели“, прието на майската пленарна сесия, се подчертава необходимостта да се използват всички налични възможности за борба срещу рака.

Ядрената медицина и доставката на радиоизотопи трябва да бъдат основен приоритет за Европейския съюз, ако искаме да гарантираме равен достъп до лечение на рак за всички пациенти в Европа.

ЕС и държавите членки следва да гарантират наличието на финансиране за медицински радиологични и ядрени технологии. В същото време те следва също така да засилят сътрудничеството си за премахване на регулаторните пречки пред доставките на радиоизотопи и за намаляване на зависимостта им от трети държави по отношение на суровините.

Докладчиците Алена Мастантуоно и Филип Шари бяха категорични, че единственият начин да се подсигурят по-добре доставките на радиоизотопи в Европа и да се отговори на нарастващото търсене от страна на пациентите е „да вземем смели политически решения и да имаме стабилно регулиране“.

Ядрената медицина е от ключово значение за диагностицирането и лечението на рака

Всяка година около 10 милиона европейски пациенти се възползват от нуклеарномедицинска образна диагностика за диагностициране на заболявания като ракови или сърдечни заболявания. Радиологичните и ядрените технологии са от съществено значение в борбата с рака на всички етапи от грижите: при ранното откриване, диагностиката, лечението и палиативните грижи.

Броят на пациентите, които се възползват от ядрената медицина, нараства, главно благодарение на научните открития. Европейските изследователи и предприятия са разработили някои от най-новите иновативни радионуклидни лечения на рак като фармацевтични продукти, насочени към рака на ендокринната система и рака на простатата. В сравнение с други лечения те са локализирани и често са по-малко вредни за организма. Десетки хиляди пациенти с рак се нуждаят от таргетирана радионуклидна терапия, която често е единственото лечение.

Преди да достигне до пациента обаче, веригата на доставки на ядрената медицина е много комплексна. Тя обхваща снабдяването със суровини и тяхното съхранение, облъчване, обработка, логистика и прилагане. След като бъдат произведени, радиоизотопите трябва да бъдат обработени, транспортирани и използвани в рамките на сравнително кратък срок, някои в рамките на същия ден, други — за по-малко от няколко дни, в зависимост от времето им на полуживот. Те са много нетрайни.

Доста изненадващо съществуват редица административни пречки, които могат да блокират транспортирането им в рамките на Европа. Ето защо ЕС се нуждае от по-добро сътрудничество между държавите членки, за да се премахнат регулаторните пречки във веригата на доставки на радиоизотопи в Европа, които могат да възпрепятстват трансграничните доставки.

Ядрената медицина трябва да бъде включена в плана на ЕС за борба с рака

Същевременно ЕС трябва да установи зависимостите от трети държави и да предостави стимули за производство, за да се гарантира по-добра стратегическа автономност по отношение на доставките на радиоизотопи.

Въпреки че е световен лидер в доставките на радиоизотопи за медицински цели, Европа е критично зависима от САЩ (около 80 %) и Русия (останалите 20 %) за доставката на метален нискообогатен уран с високо съдържание (HALEU) и за доставките на някои обогатени изотопи за целите на производството на радиоизотопи.

Това представлява предизвикателство за веригата на доставки, която — разбира се — трябва да бъде внимателно наблюдавана и подкрепяна чрез укрепване на промишлената конкурентоспособност в сектора.

Предвид нарастващите нужди от радиоизотопи е важно да се осигурят доставките на медицински радиоизотопи в дългосрочен план, за да се запази достъпът на пациентите до жизненоважни медицински процедури и да се подкрепи разработването на нови методи за лечение на рак.

Ето защо ЕИСК призовава Комисията да отреди по-значимо място на съвременната ядрена медицина в европейския план за борба с рака и да гарантира финансирането на стратегически проекти от общ интерес в тази област в рамките на бъдещата многогодишна финансова рамка на ЕС.

Коментари

Новини Варна