Варна 30°
fallback
Здраве
11:00 | 29 май 2024
Обновен: 07:03 | 6 юли 2024

1000 души годишно получават остър инфаркт във Варненско

Лекар разкри как да пазим сърцето, ако сме в риск или вече сме претърпели сърдечен удар

По материала работи: Слав Велев

По данни на НЗОК в Област Варна диспансеризираните болни с инфаркт на миокарда са близо 500 души. Годишно в болници в областта се приемат с остър инфаркт 1000 души. Сърдечносъдовите заболявания са на първо място сред причините за смъртност в България, което категорично може да се промени.

Д-р Йордан Киряков, специалист-кардиолог от Варна, стана герой във филм, посветен на хората с висок риск от съдови инциденти. Заедно със своя пациентка – пенсионираната счетоводителка Ваня Христова, той разказва за дисциплината, но и за надеждата пред тези болни в кампанията „Да пазим сърцето здраво“ на Института за здравно образование.

Кампанията е насочена към хора, вече претърпели съдов инцидент – операция на сърце, инфаркт, инсулт. Целта е да бъдат предпазени от повторен, който може да се окаже фатален. Както и да се намали рискът за онези, които вече знаят, че имат сърдечно-съдово заболяване, високо артериално налягане, висок холестерол. Да се даде положителен пример за общуването и доверието, което лекарят и пациентът имат помежду си.

Ваня Христова е от Силистра. Дълги години работи като счетоводител в банка, а след това и в общинска администрация. Тя е от хората, които не неглижират здравето си. Редовно ходи на лекар, прави контролни изследвания, приема назначените медикаменти. Въпреки това стига до операция на сърце – поради запушване на аортна клапа. „Няколко мнения поисках и всяко беше по-лошо от първото. Хипертония имам от много млада, после висок холестерол – в пъти по-висок от нормалното. Може би холестеролът е изиграл най-голяма роля за запушване на съдовете“, споделя Ваня.

След операцията избира да се следи при д-р Йордан Киряков, специалист-кардиолог от МЦ „Медикал плюс“ II, гр. Варна. От първата им среща той отчетливо си спомня завишения общ холестерол и „лошия“ LDL холестерол. Ваня е истинско предизвикателство като медицински случай, защото освен холестерола и високото кръвно, страда от безсъние, има диабет тип 2 и отстранена щитовидна жлеза. Рискът да претърпи повторен инцидент е много висок. „Изисква всеобхватен поглед от много специалисти и не да се разглежда проблемът като чисто кардиологичен, нейният проблем е метаболитен, и хормонален“, обяснява той. Акцентира и върху холестерола, който е „виновник“ за сериозни сърдечно-съдови заболявания. И съветва при много завишени нива на общия и „лошия“ холестерол да се изследват и деца, и родители.

Днес резултатите на Ваня са в норма, а тя не пести похвалите към своя лекар: „Чувствам някакво спокойствие в ръцете му, не бих го сменила вече с друг!“

Цялата история на Ваня Христова и нейния лекуващ лекар гледайте тук

Автор на статията:
Слав Велев
Д-р Йордан Киряков как да пазим сърцето от инфаркт здравни съвети лекар от Варна кардиолог варна здраве здравни новини пенсионираната счетоводителка Ваня Христова Да пазим сърцето здраво Института за здравно образование нзок сърдечен удар
1 коментара
fallback
fallback