Японски учени установиха, че децата, които са имали домашен любимец, когато са били малки, са с 15 процента по-малък риск от хранителна алергия, съобщи "Дейли мейл".
Рискът от хранителна алергия за децата намалява и ако майката е имала домашен любимец през бременността.
Израсналите с куче по-рядко имат алергия към яйца, мляко и ядки, а котките намаляват риска от алергия към яйца, пшеница и соя.
Тъй като вече 10 процента от децата страдат от хранителна алергия, а и броят им се увеличава, учените се надяват, че предлагат нов начин за ограничаване на проблема.
Екипът, ръководен от д-р Хисао Окабе от Медицинския университет във Фукушима, е анализирал данните за 65 000 деца, проследени, докато са навършили три години.
Водеща теория за увеличаването на алергиите е хигиенната, според която хората в голяма част от света живеят в твърде чисти условия.
Микроорганизмите научават имунната система да разграничава безвредните от вредните дразнители.
Възможно е домашните любимци да предотвратяват хранителните алергии, като засилват микробиома.
Известно е, че те увеличават добрите бактерии и децата стават по-малко уязвими, пише "Телеграф", като се позовава на БТА.
Коментари