Варна 16°
fallback
Здраве
12:30 | 1 ноември 2022
Обновен: 23:27 | 22 септември 2024

Преглеждат безплатно за рак на простата във Варна

Още 200 души могат да запишат час за следващите два месеца

По материала работи: Слав Велев

Безплатни профилактични прегледи за рак на простата ще се извършват до края на годината през ноември в „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“. Те са финансирани от Община Варна с цел превенция на заболяването. 

Досега са прегледани над 400 варненци, а още 200 души могат да запишат час за следващите два месеца. Това става на телефон 052/975 840, уточнява зам.-управителят на общинската онкологична болница Янислава Илиева, предаде "Дарик". 

„Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД се присъединява към световната инициатива Моември. Идеята е мъжете да си пускат мустаци за целия период от месеца, за да привлекат внимание върху проблемите с мъжкото здраве, като рак на простатата, на тестисите и др. Лозунгът, под който всяка година се провежда кампанията на фондация „Movember“ е „Промени лицето на мъжкото здраве“.

„Всяка година около 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – са около 200 000, а за България новооткритите случаи са около 3800 – 4000 годишно. Можем да кажем, че в България заема около 10% от всички онкологични заболявания”, коментира урологът д-р Десислав Тасков. 

Автор на статията:
Слав Велев
Варна прегледи безплатни Янислава Илиева простата Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна д-р Марко А. Марков Movember
0 коментара
fallback
fallback