IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Здраве
08:50 | 21 февруари 2022
Обновен: 11:57 | 20 септември 2024

Варна и Бургас – само те са в Етап 2. Ковид случаите падат, но смъртността расте!

Починалите обаче са 2 пъти по-малко спрямо пика на предишната вълна

По материала работи: Слав Велев
Варна и Бургас – само те са в Етап 2. Ковид случаите падат, но смъртността расте!

Трета седмица се отчита спад на новите случаи на заболели от коронавирус, но въпреки това броят на смъртните случаи продължава да расте. Това показва седмичният анализ на данните на експерта от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов, който следи пандемията от началото, пише "24 часа". Новите диагностицирани у нас през изминалата седмица са 31 128 души при 42 030 през предишната. “Това е трета седмица на спад при новите случаи, като спадът продължава да е доста бърз -25,9% тази срещу - 22,2% през по-миналата седмица! Ясно е вече, че връщането на учениците в училище не повлия на спада. Позитивните тестове също намаляват трета поредна седмица - 18,3% срещу 23,3% през предишната седмица. В Европа броят на новите случаи също спада с подобна на България скорост -24% спрямо -16% по-миналата.

Броят на починалите от заразата у нас е 639 души при 631 предишната седмица. Това е трета седмица на ръст на смъртните случаи. “Видимо е, че новата омикрон вълна протича със значително по-ниска смъртност. В сравнените с делта-варианта починалите са почти два пъти по-малко спрямо пика на предишната вълна. Въпреки това песимистичните прогнози, че България ще бъде засегната по-тежко от останалите страни в ЕС, се потвърди.

За последните 7 дни България е на практика първа в света по починали - 93 души на 1 млн. Острова Палау с 19 хил. население не го броим”, обяснява Безлов. Той посочва, че данните за високите нива на починалите от коронавирус се потвърждават и от данните на НСИ. “Ако в нормална година, преди SARS-CoV-2, починалите през този период обикновено са около 2500 души на седмица, сега те са 3500. Данните от НСИ вероятно ще са най-добрият ориентир през следващите седмици заради новия подвариант на омикрон. Той се открива по-трудно с наличните тестове. Съответно официалната медицинска статистика ще пропуска повече случаи и ще регистрира помалко случаи на починали”, смята Безлов. 2605 са новите случаи вчера, като 76,8% от тях не са ваксинирани. 3072-ма са се излекували, а 5399 са в болница. 25 души са починали, като общият им брой от началото на пандемията вече е близо 35 хил.

Коментари

Новини Варна