IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
16:30 | 24 август 2021
Обновен: 21:33 | 3 юли 2024

Прогнозират появата на супервирус – COVID-22

Новият вариант на SARS-CoV-2 трябва да бъде разпознат възможно най-рано, смята експерт

По материала работи: Ставри Таргов
Прогнозират появата на супервирус – COVID-22

Имунологът Сай Реди от медицинското училище в Цюрих предупреди, че по-опасен вариант на коронавирус ще се появи в света през следващата година.

Комбинацията от съществуващите варианти на SARS-CoV-2 може да доведе до нова фаза на епидемията с голям брой смъртни случаи, каза Реди. Бета от Южна Африка и Гама от Бразилия вече са развили мутации, които им позволяват частично да избягват придобитите след преболедуване антитела, посочи имунологът.

В следващата фаза на пандемията, смята имунологът, щамовете Бета и Гама ще стават още по-заразни, а Делта ще придобие способността да заобикаля имунитета. Той нарече тези мутации неизбежни.

„COVID-22 може да бъде дори по-лош от това, с което се срещаме сега“, каза ученият пред вестник „Blick”.

Специалистът подчерта, че новият вариант на SARS-CoV-2 трябва да бъде разпознат възможно най-рано, за да могат производителите на ваксини бързо да адаптират лекарствата си за борба с инфекцията, съобщава "Нова", като се позовава на БГНЕС.

 

Коментари

Новини Варна