IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
16:45 | 7 август 2021
Обновен: 12:20 | 19 септември 2024

"Ламбда" вече вилнее из Европа

COVID мутацията е засечена в повече от 40 страни по света

По материала работи: Слав Велев
"Ламбда" вече вилнее из Европа

Снимка: Guadalupe Pardo/AP

Новата още по-опана мутация на COVID-19 - "Ламбда" вилнее по света, включително и в Европа. Испания продължава да се бори с актуалния в момента Делта вариант на COVID-19, който е регистриран при 77% от всички заразени в страната, предаде БНР. Здравните власти съобщиха, че вече са засечени и 115 случая на т.нар. "Ламбда" вариант, който беше открит за първи път през август миналата година в Перу, но сега е най-разпространен в Чили.


 
Министерството на здравеопазването в Испания съобщи за 21 561 новозаразени и 75 починали за последните 24 часа. Честотата продължава да спада и вече е 591 случая на 100 000 души, но заетостта в интензивните отделения остава рискова.

Властите изнесоха данни и за няколко огнища с Ламбда варианта на коронавируса в Кантабрия. Те съобщават, че огнищата са били овладени своевременно и са под 1% от инфекциите, но мерките като маски и дистанция трябва да продължат.


 
"Ламбда" вариантът е вече в повече от 40 страни в света. На 14 юни тази година Световната здравна организация го класифицира като "вариант от интерес", а не като "вариант за безпокойства", каквито вече са Алфа, Бета, Делта и Гама.
 
Все още има малко информация за него, но според проучване на Токийския университет, Ламбда вариантът е силно заразен и по-устойчив на ваксини от оригиналния ухански вариант.

Коментари

жоро ( преди 3 години )
Има 24 букви в гръцката азбука, последната е тита . Ако все мутира , след тита от коя азбука ще се почне ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
ВАКСА ( преди 3 години )
ДА БЕ---ДА, ДО КРАЯ НА АЗБУКАТА ИМА ОЩЕ МНОГО БУКВИ !!! Я СЕ СПРЕТЕ ВЕЧЕ, НАРОДИТЕ СЕ СЪБУДИХА И НЕ ЖЕЛАЯТ ДА БЪДАТ ОПИТНИ МИШКИ !!! АЛЧНИТЕ МАРОДЕРИ СТАНАХА МИЛИАРДЕРИ, А НИЕ СЕ ЧУДИМ КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ !!! ВРЕМЕ Е ДА ИМ ДАДЕМ ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ СМЕ СВОБОДНИ ХОРА, А НЕ РОБИ !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна