Яйцата са полезни, защото са пълни с витамини, минерали, протеини и важни елементи, от които тялото се нуждае за своите функции. Но като с всяко полезно нещо, с яйцата също не трябва да се прекалява. В тях се съдържат мазнини и холестерол, които могат да имат нездравословен ефект, ако бъдат консумирани в големи количества.
Изследванията са спорни, тъй като демонстрират доказателства в двете посоки – както че яйцата са полезни, така и че могат да имат някои сериозни негативни ефекти върху здравето. Това се отнася най-вече до количеството консумирани яйца на ден, пише healthdigest.com.
Положителните ефекти на яйцата се наблюдават при консумация средно на 1 до 3 яйца дневно. Сред добрите промени в тялото, които настъпват при умерена консумация на яйца, са повишаване на добрия холестерол, баланс на кръвната захар, дълготрайно усещане за ситост, неналичие на минерален или витаминен дефицит, трайна загуба на излишно телесно тегло.
През последните 20 години са направени няколко мащабни проучвания, фокусирани върху прекомерната консумация на яйца. Те установяват, че злоупотребата с яденето на яйца (тоест повече от 3 на ден), може да увеличи значително риска от диабет тип 2 или да влоши съществуващия такъв.
Трябва да се има предвид, че всеки организъм е различен и не е задължително консумацията на яйца, дори в по-голямо количество, задължително да окаже вредно влияние. Ако един човек би имал проблеми с холестерола заради изобилно хранене с яйца, то друг може и да няма никакви подобни проблеми.
Четете повече по темата в az-jenata.bg.
Коментари