IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
15:32 | 1 ноември 2020
Обновен: 12:12 | 18 септември 2024

Почти всеки засегнат тежко от ковид страда от недостиг на витамини и минерали

По материала работи: Ставри Таргов
Почти всеки засегнат тежко от ковид страда от недостиг на витамини и минерали

Ковид-19 протича по-тежко при хората с хронични или метаболитни заболявания от една страна, но и при здрави хора с дефицити на ценни вещества от друга.
 
Оказва се, че 90% от хората, които прекарват по-тежко коронавирусната инфекция, имат дефицит на витамини и минерали.
 


Това става ясно на конгреса на Европейската асоциация по клинично хранене и метаболизъм.
 
Хората, които преболедуват по-тежко Ковид-19, страдат най-често от липса на витамините А, Е, D3, B6, В12, както и на минералите цинк и селен, коментира за БНР експертът по здравословно хранене Надя Петрова.
 
"При D3 и В12 от години се коментира връзката с автоимунните заболявания, тоест имунитетът ни не работи оптимално, ако имаме недостиг на тези витамини", уточнява тя.
 
По думите ѝ е добре поне веднъж годишно да се проверяват нивата на тези два витамина чрез кръвна картина. Тя предупреждава още да се внимава с дозата, когато се купува дадена хранителна добавка.
 
Според нея основният проблем при хранителните добавки е, че в аптеките масово се продават на големи концентрации от порядъка на 1000, 2000, 3000, дори 5000% от дневните нужди на организма.
 
Тя посочва, че подобни мегадози се приемат само при изрично назначение от лекар след изследвания, които доказват наличието на дефицит.
 
На брифинг на здравното министерство тази седмица директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев също предупреди да не се прекалява с приема на витамин D и да не се приемат ненужно имуностимуланти.
 
Комбинацията от здравословно хранене, физическа активност и запазване на спокойствие е най-добрата възможна превенция, според проф. д-р Кантарджиев.
 
Специалистите по клинично хранене и метаболизъм посочват като основни рискови фактори за тежко протичане на Ковид-19 наднорменото тегло, диабетът тип 2, сърдечносъдовите и хронични заболявания на дробовете, компроментираната имунна система и тютюнопушенето.
 
По отношение на приема на хранителни добавки те препоръчват прием на големи дози за кратък период от време само след направени изследвания за дефицит на витамин D3, B12 и желязо.
 
Тe се обединяват и около становището, че при кърмене не съществува риск от пренасяне на вируса с кърмата, съобщава Puls.bg.

Коментари

Новини Варна