Можем ли да се заразим с коронавирус от храна и убива ли микровълновата фурна вируса? Темата повдигна професор Кантарджиев по време на брифинг за ситуацията с ковид у нас.
От началото на пандемията изникват нови и нови въпроси относно Ковид-19. Последният от тях е можем ли да се заразим с инфекцията чрез приема на храна.
Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, можем да избегнем подобна среща със заразата по начин, който изненада повечето хора.
Ръководителят на департамента по имунология към БАН проф. Андрей Чорбанов потвърди, че коронавирусът няма шанс в микровълновата фурна.
Според него обаче е излишно да претопляме храната си, защото риск да се заразим от нея по принцип няма.
Оказва се, че микровълновата фурна играе важна роля във всякакъв вид лабораторни изследвания.
Чорбанов предупреди, че, за да запази храната ни здравословните си свойства, не трябва да прекаляваме с употребата на микровълнова фурна.
Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR