Консумираме риба 1,6 пъти в месеца. Това показва доклад на ИАРА. Според проведено национално представително изследване 76% от всички домакинства в страната са консумирали риба и рибни продукти през 2014 г.Средната годишна консумация на домакинство е 17.4 кг, а за един човек – 7.3 кг. Най-често консумираната риба са скумрията и шаранът. Процентите са сътоветно 46 % и 35 %. Около 1 060 000 от домакинствата в страната всеки месец хапват шаран. На трето място се нарежда дъговата пъстърва с 13%, консумирана от близо 400 000 домакинства. На трето място – бяла риба (сулка) с 8,6%, консумирана от близо 260 хил. домакинства.
Следва пъстър толстолоб с 6,6 %. Общо,на тези четири вида се дължи 83% от общото потребление риба. Най-ниска консумация е регистрирана при черния амур и руската есерта, където относителният дял на домакинствата е под 0,1%. Нисък е и делът на консумиращите видове като барамунди и африкански сом – едва 0,2%.
agrozona.bg