IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
10:13 | 17 юли 2016
Обновен: 16:25 | 31 август 2024

Контраадмирал Петев: България разчита на ВМС успешно да защитават морския суверенитет

В „Бриз 2016” участват повече от 1700 души личен състав

По материала работи: Юлиян Атанасов
Контраадмирал Петев: България разчита на ВМС успешно да защитават морския суверенитет

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев изтъкна изключителната значимост на двадесетото по ред национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2016”, в което участват повече от 1700 души личен състав. Той подчерта, че тази интензивност не е нито повишена, нито намалена, а постоянна по своя характер през последните 10 години. Контраадмирал Петев акцентира също така върху факта, че Военноморските сили остават верни на традицията на всеки „Бриз“ да има по нещо ново, като в случая ударението бе поставено върху синхронизацията на действията на военния и невоенния компонент, особено, когато става въпрос за противопоставяне на конвенционални и неконвенционални заплахи от хибридно естество.

 

 Той изказа своята увереност, че посредством решителността на Военноморските сили, както и упорството и честта на българските моряци, целите и задачите в това отношение ще бъдат реализирани, за да може България да разчита на своето българско море и ВМС успешно да защитават морския суверенитет на страната. Тази година беше утвърдена Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България. Очаква се в рамките на годината да бъде сключен договор за придобиването на два нови многофункционални патрулни кораба. На ВИП­деня на „Бриз 2016“ присъстваха министър­председателят на Република България Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, началникът на отбраната генерал Константин Попов. Гостите наблюдаваха изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, ликвидиране на последици от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, спасяване на човек от водата от вертолет и други действия от динамичния показ.

maritime.bg

Коментари

Новини Варна