IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Морски бизнес
11:20 | 2 ноември 2015
Обновен: 14:08 | 7 септември 2024

От ЕС ни дават 153 млн. евро срещу водни бедствия

Нов план за управление на риска от морски и речни наводнения открива възможност навреме да се вземат превантивни мерки в застрашените райони

По материала работи: Борис Проданов
От ЕС ни дават 153 млн. евро срещу водни бедствия

Оказва се, че скоро ще можем много по-ефективно да се борим с опасността от наводненията, които напоследък често заливат един или друг район, като причиняват страхотни щети. Става дума за разработения вече проект за програма от мерки - ключов етап от  подготовката на плана за управление на риска от наводнения. Това съобщи за в. „Черно море” Светлана Пенчева, директор на дирекция „Планове и разрешителни” на Басейнова дирекция „Черноморски район”, която е ръководител на проекта. Финансирането е осигурено от ОП ”Околна среда” (2007 - 2013 г.), като разработването му приключи сега, на 31 октомври. По този начин ще бъде подпомогната Басейновата дирекция за правилното и навременно прилагане на европейската директива за управление на риска от наводнения, която изисква избягването на нови опасности, намаляване на съществуващите и повишаване на информираността, за да се осигури ефективна защита на населението, на стопанската дейност, околната среда и културното наследство на страната, каза Светлана Пенчева. По нейните думи  планът за управление на риска от наводнения ще бъде с 6- годишен период на действие и за всяка от набелязаните конкретни мерки ще има определен срок, като за финансирането им е заделен фонд от 153 млн. евро по новата Оперативна програма „Околна среда” (2014 - 2020 г.)


Когато започвахме работата по проекта, разполагахме с  информация (архивни данни за периода до 2011г.) за участъци, в които е имало проблеми в исторически аспект, и на тази база е приложена методиката с разписани критерии за значимост на риска, утвърдена от министъра на околната среда и водите, поясни Светлана Пенчева. Определени са


45 района, застрашени от наводнения,
с обща дължина 915 км за цялата територия, за която отговаря Басейнова дирекция. От тях 34 са със заплаха от реки, а със заплаха от морето - 11. По Северното Черноморие в област Добрич има 3 района с риск от наводнение от морето. Най-горният е Дуранкулак и обхваща землищата на Дуранкулак, Крапец, Ваклино. Следва районът на Шабла, после на Балчик (Каварна, Албена, Кранево). В област Варна застрашени от реките Провадийска, Девненска, Главница и Камчия са райони, попадащи в обхвата на общините Варна, Белослав, Девня, Провадия, Аврен, Суворово, Долни чифлик. От морето са застрашени районите на Варна, Шкорпиловци, Камчия, Бяла, Обзор. Следващите надолу са в Бургаска област.
За определените 45 района със значителен потенциален риск от наводнения са изработени карти на заплахата и карти на риска от наводнения.
Картите на заплахата показват обхвата на наводнението в отделните райони, скоростта на водата и дълбочината на заливането. Те са изготвени за три вероятностни периода, през които може да се случи подобно събитие - висока, средна и ниска. В зоните с висока вероятност наводнение може да се очаква веднъж на 20 години, със средна - на 100 години, и с ниска - на 1000 години. Картите на риска показват евентуалните неблагоприятни последици конкретно за всеки район - засегнати хора, жилищни сгради, критични обекти от индустриалната, комуналната и транспортната  инфраструктура, защитени територии по „Натура 2000”и др.


Интересни са и статистическите
цифри за заплахата от наводнения

При висока вероятност (веднъж на 20 години) в област Добрич ще бъдат засегнати около 130 души, като 125 от тях са на територията на общините Балчик и Каварна, около 10 дка жилищни райони, 54 дка смесени жилищни райони, 60 дка транспортна инфраструктура, около 6000 дка  зелени територии, включително селскостопански площи. За Варненска област евентуалният брой на засегнатите жители е около 1300 души, от които около 700 са в община Варна - най-застрашени са местата над жп гарата, Казашко, кв. “Аспарухово” (в този квартал последното наводнение беше предизвикано пряко от обилните дъждове, а специално този вид заплахи не са включени в методиката за оценка на риска). В областта се очаква да бъдат засегнати около 360 дка жилищни райони, 180 дка смесени жилищни райони, 1700 дка транспортна инфраструктура, 300 дка индустриални терени, около 21 600 дка зелени територии.


Разминавания на информацията по кадастъра
бяха установени по време на обществено обсъждане на проекта за управление на риска от наводнения, което се проведе във Варна, каза още Светлана Пенчева. Картите са изготвени изцяло на базата на кадастралните данни и сега бяха установени сериозни несъответствия между тях и реалната обстановка на някои места. Например по кадастъра се води земеделски или жилищен район, а сега се разбра, че е запълнен с хотели по крайбрежието. Така че общественото обсъждане се оказа много полезно, за да можем навреме да коригираме всички подобни несъответствия, допълни ръководителката на проекта. След изготвянето на проект на Плана за управление на риска от наводнения с програмата от мерки той ще бъде публикуван, което вероятно ще стане през декември. После ще има 6-месечен период на нови обществени обсъждания и консултации. Очаква се окончателният план с включената програма от мерки да бъде одобрена от Министерския съвет през есента на 2016 г., след което той ще стане действащ. В програмата от мерки (почистване на дерета, укрепване на диги, системи за ранно предупреждение и др.) ще бъдат посочени и конкретните цели, които трябва да бъдат постигнати за всеки от застрашените райони. По всяка мярка ще бъдат посочени отговарящата институция, размерът на предвидените разходи и откъде могат да се осигурят нужните средства за нейното изпълнение. Един вид това ще бъде


практическо ръководство за действия
срещу заплахата от наводнение. А след като планът за управление на риска и набелязаната програма от мерки бъдат приети от Министерския съвет, стават закон за всички институции, които следва да поемат своите задължения и отговорности, допълни Силвена Господинова, главен експерт в дирекция „Планове и разрешителни”. Ще има и фонд с нужните средства, така че оттам нататък всичко ще зависи от активността за тяхното усвояване.  Ако за конкретната мярка отговаря общината, от нея ще се изисква само да подготви обоснован проект, с който да кандидатства за финансиране от фонда. На срещите, организирани от работната група, са присъствали над 90% от поканените участници. Особено активни с голямо присъствие на експерти са били черноморските общини Варна и Бургас, също и областните администрации, включително от Шумен. Всички откликнали, защото проблемът пряко ги засяга и искат да намерят начин превенцията да намери своя пряк път за реализация.


Наводненията няма да спрат с този план, но важното е да бъдат намалени последствията от тях, тоест да се минимизира човешкият фактор за тяхното причиняване, подчерта Светлана Пенчева. Тя няма свръхочаквания и по отношение решаването на всички проблеми на Черноморския регион. Планът ще бъде отворен и за бъдещи актуализации, които ще се правят на 5 години, защото сигурно ще има нови застрашени участъци. Важното е, че се полага едно силно начало в управлението на риска от наводнения и обществото показва, че е готово активно да се включи в изпълнението на мерките за ограничаване на водните бедствия.


Стефан Денков

Коментари

Новини Варна