IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Морски бизнес
11:12 | 28 юли 2015
Обновен: 18:17 | 2 септември 2024

Държавното параходство на Литва фалира

Компанията натрупала над 20 млн. евро задължения

По материала работи: Златина Добрева
Държавното параходство на Литва фалира

Министерството на транспорта и комуникациите на Литва започна процедура за обявяване в несъстоятелност на базираното в Клайпеда държавно параходство – PC Lithuanian Shipping Company. Литва държи 56,66% от капитала на компанията, чрез министерството. Продължаващите дълго време финансови проблеми са причина за банкрута на компанията, която е собственик и оператор предимно на бълкери. Несъстоятелност, според местното законодателство, обявяват всички компании, които са натрупали задължения, надвишаващи два пъти активите. Пред местните медии министърът на транспорта коментира, че с мярката се цели ограничаване на допълнителни загуби. Не е известно дали ще се търсят начини за спасяване на компанията. В момента за литовското параходство работят 237 души, информира БНР.

От 2008 г. компанията изпадна в сериозна финансова ситуация, до момента, по неофициални данни, е натрупала над 20 млн. евро задължения. В момента няколко от корабите на дружеството са арестувани в различни пристанища.

Коментари

Новини Варна