IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Морски бизнес
15:00 | 25 октомври 2024
Обновен: 17:18 | 25 октомври 2024

Научна конференция се провежда във ВВМУ-Варна

Националната програма „Море“ консолидира усилията на висшите училища, иновативните бизнес организации и индустрията в страната

По материала работи: Слав Велев
Научна конференция се провежда във ВВМУ-Варна

Научната конференция „Море ще се проведе на 30-ти и 31-ви октомври във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Тя има за цел да обедини научната общност за представяне на Национална научна програма „Море“. Чрез нея ще бъдат консолидирани усилията на научните организации, висшите училища, иновативните бизнес организации и индустрията в страната.

Сдружение „Морско научно общество“ е партньорска инициатива за развитие на научните изследвания и иновациите в областта на изследване, опазване и управление на морето, морските ресурси и екосистеми, създадена с амбицията за развитие на политики, програми (ННП МОРЕ) и проекти в сектора на стратегията за климатично неутрална, устойчива и продуктивна синя икономика на Европейския съюз.

В Сдружение „Морско научно общество“, председателствано за настоящия мандат от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, членове партньори са 12 (дванадесет) научно-изследователски организации на територията на цялата страна, а именно: Бургаски свободен университет, Български антарктически институт, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, Институт по рибни ресурси, Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“, Технически университет – Варна, Тракийски университет, Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Фондация „Черноморски изследователски фонд“, Център за Подводна Археология, Център по хидро- и аеродинамика към Институт по металознание, съоръжения и технологии „Акад. Ангел Балевски“ – БАН.

Целта на конференцията е да се създадат възможности за интеграция на доказани специалисти в сферата на морската индустрия и изследванията на морските ресурси, за развойна и научна дейност, а също така улесняване разпространението на знания и достигане на резултатите до максимално широка аудитория от представители не само на научните среди, но и на цялата общественост.

По време на конференцията през 1-вия ден на 30-ти Октомври в рамките на два панела ще бъде представен експертния потенциал на 12-те организации членове на Сдружение „Морско научно общество“ и перспективите за развитие на високи постижения в Черноморския регион.

На 31-ви октомври съвместно с Басейнова дирекция "Черноморски район" гр. Варна ще бъде отбелязан международния ден на Черно море и ще бъде представен съвместен проект, след което ще бъде представена Национална научна програма „Море“ и ще бъде демонстрирано пробовземане за мониторинг на морски води.

По време на посещенията на борда на Научно-изследователски кораб „Свети Свети Кирил и Методий“ и на борда на научно-изследователски катер „Асен“ ще бъде демонстриран научно-изследователския потенциал на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и на Сдружение „Морско научно общество“.

Коментари

Новини Варна