Варна 13°
fallback
Морски бизнес
11:15 | 10 септември 2024
Обновен: 22:55 | 18 септември 2024

105 плаващи мини са засечени в Черно море от началото на войната

Засегнати са поне 5 плавателени съда, обяви във Варна командирът на Шести американски флот вицеадмирал Томас Иши

По материала работи: Слав Велев

Снимка: ВМС/АРХИВ

105 плаващи носещи се мини са засечени в Черно море от началото на руската инвазия в Украйна. Това обяви във Варна командирът на Шести американски флот вицеадмирал Томас Иши, предаде "Дарик"..

Засегнати от мини са поне 5 плавателени съда, посочи щатският военен. По думите му плаващите мини застрашават свободната търговия в Черно море и глобалното снабдяване с хранителни стоки.

Вицеадмирал Томас Иши разкри още, че вече над година САЩ следят със сателити от космоса акваторията на България и Румъния. По думите му целта е да бъде повишена сигурността на морската среда, чрез откриване на опасности, включително плаващи мини.

Командирът на Шести американски флот е у нас във връзка с учението Sea Breeze, което продължава до 20 септември изцяло в български териториални води. В учението се включват представители на 13 държави с общо 150 военнослужещи. Българските ВМС участват с 5 катера и над 60 военнослужещи, посочи командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов.

Сред основните задачи на Sea Breeze е борбата с минната опасност и отработването на тактически техники и процедури. Част от операциите ще се състоят на брега, където ще бъде показано различно оборудване и как то се използва.

Контраадмирал Кирил Михайлов обяви, че до края на годината предстои втора и трета активации на специалната противоминна група с участието на България, Румъния и Турция. Втората активация ще е в края на септември, а третата – в началото на ноември.

Автор на статията:
Слав Велев
командирът на Шести американски флот вицеадмирал Томас Иши командирът на Шести американски флот вицеадмирал Томас Иши война война Украйна Русия ВМС мини мини черно море Черно море варна новини варна
1 коментара
fallback
fallback