IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Морски бизнес
14:40 | 6 септември 2024
Обновен: 09:16 | 16 септември 2024

Мастърпланът на пристанище Варна вече е в МОСВ

50 дървета засадиха в Девня по случай юбилея на терминал Варна - Запад

По материала работи: Слав Велев
Мастърпланът на пристанище Варна вече е в МОСВ

Ивайло Гавраилов, изпълнителен директор на Пристанище Варна/Снимка: Община Варна

"Мастърпланът на пристанище Варна ще даде възможност за развитието на двата терминала. Той вече е в Министерството на околната среда и водите, където колегите ще направят оценка за въздействието върху околната среда". Това заяви в Девня министърът на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, която присъства в Музея на мозайките в общината на отбелязването на 50-годишнината от откриването на пристанище Варна-Запад, предаде БНР. Тя посочи, че не е отпаднала идеята за концесиониране, но ще се търси най-доброто решение за развитие на порта, като се чуят и мненията на варненци и работници.

Министър Стоянова коментира и тежката ситуация в БДЖ, както и това, че почистването на утаителя на "Солвей соди ", който прелива в плавателния канал, не може да стане без участието на частния инвеститор. На тържеството присъства и собственика на ТЕЦ-Варна Данаил Папазов, бивш директор на пристанище Варна, който отказа коментар на актуалната ситуация с отстраняването на Ахмед Доган от борда на директорите на дружеството. 

Пристанище Варна е реализирало досега  5,5 милиона тона товарооборот, само през пристанище Варна-Запад са преминали 4,5 милиона. Това каза Ивайло Гавраилов, изпълнителен директор на Пристанище Варна.  

8% спад на товарооборота обаче отчитат общо от двата терминала заради малките количества изнесено зърно, но е отбелязан 8% ръст на обработените контейнери, посочи той.

Зърното върви с по-ниски темпове на износ, от миналата година, но през тази се очаква да бъде постигнат рекорд по обработени товари зърно, които ще стигнат 1 млн. тона. Очаква се зърненият терминал да бъде разширен и оборудван с нови съоръжения, разкри още Гавраилов.  

Пристанище Варна - Запад е ключов терминал за целия регион Варна и винаги е бил водещ с технологична обезпеченост, капацитет и обработка на товари. 50% от товарите в регион Варна преминават през терминала Варна - Запад. През него мултифункционалния терминал преминават редица наливни товари по тръбопроводи, но номенклатурата от товари е широка, каза още Гавраилов.

Със серия от събития ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на пристанищен терминал Варна-запад.  На 5 септември 2024 година се навършват 50 години от откриването на пристанищния терминал. В Музея на мозайките в Девня утре по този повод ще бъде представена книга и пощенска марка, посветени на историята и развитието на терминала.

По-рано бяха засадени 50 дръвчета в парк „Марково“, кв. „Повеляново“ в Девня, като част от ангажимента на пристанищния оператор към устойчиво развитие, грижа за околната среда и стремеж към дългосрочен принос за общността и природата.

Коментари

анонимен ( преди 1 седмица )
Докато държавата е лош стопанин и пречи няма да има развитие.Домуса краде еврофондове и прави логистика в бургас. Министерството му помага, като краде печалбата от пристанище Варна и ги налива в пристанище Бургас. Цирка е пълен. Затова няма инвеститори. Гонят се всички
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна